Hlavní obsah

Delfíní mládě ve Španělsku se ztratilo mámě, místo pomoci se s ním lidé fotili, dokud nezemřelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pláž u vesnice Mojácar na jihu Španělska se minulý pátek zatoulalo mládě delfína a uvízlo v tamních mělkých vodách. Nezodpovědní turisté však nezavolali příslušnou pomoc, raději malou delfíní samičku vytáhli z moře a fotili se s ní. Podle Daily Mailu, který o incidentu informoval, ochránci zvířat nakonec přijeli, delfín už byl ale bohužel mrtvý.

Foto: Profimedia.cz

Pláž ve vesnici Mojácar.

Článek

Místní záchranářská organizace Equinac informovala o smutné události na své facebookové stránce. V příspěvku kritizovala skupinu turistů „posedlou fotografováním”.

„Člověk je nejiracionálnějším tvorem, který existuje. Mnozí lidé nedokážou být empatičtí k živé bytosti, která je vyděšená a vyhladovělá,“ napsali záchranáři.

Podle Equinacu se ke zvířeti, které ztratilo svoji matku, vrhly stovky lidí. Každý ho chtěl pohladit a vyfotit se s ním. Přihlížející plavčík prý ihned ztratil nervy a zavolal záchranu. Ta dorazila asi po patnácti minutách, zvíře už bylo bohužel mrtvé.

Děti mláděti zakrývaly dýchací otvor

Fotografie dokazují, že děti při hlazení malé delfíní samičky, která byla ještě závislá na mateřském mléce, nevědomky zakrývaly její dýchací otvor.

„Kytovci jsou velmi náchylní na stres, dav lidí mláděti delfína způsobil obrovský šok, který vyústil v kardiorespirační selhání. Neříkáme, že za smrt mohl primárně lidský faktor, lidé však měli ihned zavolat pomoc. Možná bychom zvíře nezachránili, ale aspoň bychom se o to pokusili,” dodala organizace Equinac.

Podobný případ se nestal poprvé. Minulý rok se na pláži v Argentině objevil ohrožený delfínovec laplatský, kterého tamní návštěvníci rovněž vytáhli z vody, aby se s ním mohli vyfotit. Nebohý tvor poté zahynul a lidé jej nechali ležet v písku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám