Hlavní obsah

Dánsko se omluvilo zneužívaným z dětských domovů, testovalo se na nich LSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Dánsko se v úterý ústy premiérky Mette Frederiksenové oficiálně omluvilo stovkám dětí ze státních dětských domovů, které v letech 1945 až 1976 čelily sexuálnímu zneužívání, bití i lékařským pokusům ze strany vychovatelů. Informovala o tom agentura DPA. Dánský stát podle šéfky vlády selhal jako dohlížitel na výchovu dětí.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Dánská premiérka Mette Frederiksenová

Článek

Pohnutá Frederiksenová jménem Dánska na oficiálním setkání s oběťmi požádala zneužívané chovance o odpuštění za to, co museli v dětském věku prožít: „Omlouvám se. Omlouvám se za příkoří, které bylo na vás a vašich nejmilejších spácháno. Jménem Dánska: Omlouvám se.”

„Omluva znamená všechno. Vše, co jsme chtěli, je klid na duši,” uvedl jeden z chovanců Arne Roel Jörgensen. Nyní 68letý muž stanici BBC řekl, že zneužívání mnoha dětem zničilo život. Alkohol, drogy, vyhazovy z práce či zkrachovalá manželství, to vše si na nich v pozdějších letech vybralo svou daň.

Podrobnosti o situaci v dánských dětských domovech vyšly najevo v roce 2005, kdy dánská televize odvysílala šokující odhalení o sexuálním zneužívání chovanců v domově Godhavn.

Testovali na dětech LSD kvůli pomočování

Dokumentaristé přinesli i důkazy, že vychovatelé a psychiatři na některých dětech testovali omamné látky, jako například LSD, které měly zabránit nočnímu pomočování. Vyšetřovatelé rovněž našli stopy krve na gymnastickém náčiní, na kterém byly děti bity.

Zpráva vyšetřovací komise z roku 2011 uvedla, že „alarmující fyzické, sexuální a psychologické zneužívání” a zanedbávání péče se odehrávaly celkem v 19 domovech pro chlapce i děvčata. Aktivisté následně vedli dlouhou kampaň za to, aby stát uznal svůj díl viny.

Za zločiny spáchané v dětských domovech zatím nebyl nikdo odsouzen. Řada následných vlád uváděla, že případ je příliš starý na to, aby mohl být otevřen. Než byla v červnu Frederiksenová zvolena do čela kabinetu, slíbila, že za roli státu se veřejně omluví.

Reklama

Výběr článků

Načítám