Hlavní obsah

Dánsko opět řeší případ karikatur proroka Mohameda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KODAŇ

Dánská státní televize v pátek odvysílala amatérský videozáznam, na němž jsou zobrazeni mladí přívrženci krajně pravicové Dánské lidové strany účastnící se soutěže o kresby karikatur zesměšňujících proroka Mohameda.

Článek

Záběry se dostaly na veřejnost víc než rok poté, co jeden z dánských deníků otiskl jiné karikatury Mohameda. [celá zpráva] Kvůli nim v muslimském světě propukly demonstrace, které v některých zemích přerostly v násilnosti. [celá zpráva]

Na záznamu jsou vidět mladí členové strany, kteří popijí, zpívají a kreslí obrázky zesměšňující muslimského proroka. Jejich obličeje jsou ve většině případu zastřené. Soutěž se uskutečnila začátkem srpna, informovala dánská média.

Na jedné z karikatur je Mohamed zobrazen jako močící velbloud, který popíjí pivo. Další karikatura zobrazuje proroka obklopeného pivními lahvemi a k ní je připojen obrázek exploze.

Mládež Dánské lidové strany si za svou zábavu vysloužila kritiku od mládežnických hnutích jiných politických seskupení.

Loni v září list Jyllands-Posten zveřejnil 12 karikatur, mezi nimi jednu, na níž byl prorok vyobrazen s bombou v turbanu. Karikatury pak byly přetištěny v řadě novin v mnoha zemích světa. Muslimové je odmítli jako ponižující, zesměšňující a urážející jejich víru. Při protestech, které kvůli nim v Asii, Africe a Blízkém východě na počátku letošního roku vznikly, zemřelo přes 50 osob.

Reklama

Související témata:

Související články

Hněv Arabů kvůli karikaturám Mohameda roste

Hněv arabského světa nad nedávným zveřejněním karikatur proroka Mohameda v dánském a norském tisku sílí: z roviny diplomatických protestů se přenesl do ulic....

Výběr článků

Načítám