Hlavní obsah

Dánská ministryně se kvůli vybitým norkům rozplakala

Novinky, Alex Švamberk
Kodaň

Dánská ministryně Matte Frederiksenová se rozplakala, když ve čtvrtek navštívila jednu z norčích farem, kde museli vybít na základě rozhodnutí její vlády chovná zvířata kvůli obavám z mutace koronaviru SARS-CoV-2. Mutace cluster 5 totiž uměla potlačit imunitní reakci a panovaly obavy, že by to ohrozilo účinnost očkování. V Dánsku kvůli tomu nařídili vybít 17 milionů norků. Musel kvůli tomu odstoupit ministr zemědělství.

Po návštěvě farmy, kde vybili norky, si dánská premiérka otírala slzyVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Frederiksenová navštívila farmu u Koldingu na západě země. „Máme tu dvě generace skutečně schopných chovatelů norků, otce a syna, kterým se v krátké době rozpadlo jejich životní dílo. To bylo velmi emocionální,“ řekla premiérka v slzách a dodala: „A pro mě taky. Lituji. A jak jsem řekla oběma, Peterovi a Adreasovi, je tu i druhá strana a doufáme, že máme dobré ujednání o kompenzacích.”

„Doufám, že oni i další chovatelé norků si budou pamatovat, že to není jejich vina, že by byli špatní chovatelé. Kvůli tomu jsme se takto nerozhodli. Naopak jedna z nejlepších norčích farem je tady, kde stojím. Je to kvůli koroně. A doufám, že pro dánské chovatele tu může být malé světélko na konci tunelu, že to není jejich vina, že tento obor skončil,“ doplnila.

Frederiksenová čelí kvůli rozhodnutí výzvám k demisi. Odejít už musel ministr zemědělství. Rozhodnutí vybít 17 milionů norků bylo označeno jako nezákonné, protože se vybíjela i zdravá zvířata. „To je chyba. To je neomluvitelná chyba,“ řekla Frederiksenová. Opozice tvrdí, že se zdravá zvířata neměla vybíjet, dokud nebyly na stole plány na kompenzace pro majitele a pracovníky na 1100 norčích farmách.

Nebezpečnou mutaci koronaviru se povedlo podle Dánů zlikvidovat

Evropa

V Dánsku byla jedna z největších populací norků na světě, která byla vysoce ceněna pro kvalitní kožešinu. „Je to trvalé zavření a likvidace kožešinového průmyslu,“ řekl Tedde Pedersen, předseda společnosti Kopenhagen Fur, která patří k největším obchodníkům s kožešinami na světě. Dánsko produkovalo 40 procent kožešin na světě. V Kodani je největší aukční dům na kožešiny, ročně se v zemi prodalo asi 14 milionů norčích kožek a sedm milionu zahraničních.

Podle Pedersena přijde o práci 6000 lidí. Obrat kožešinového průmyslu přitom činil v letech 2018 až 2019 miliardu dolarů (25 miliard korun). Kožky se nepoužívaly jen v kožešnickém průmyslu, srst se využívá také k výrobě umělých řas, o které je velký zájem v Asii.

V Dánsku vybijí celou populaci norků. Přenášejí koronavirus

Koronavirus

Skupina Fur Europa zmiňuje, že zájem o kožešiny ze zvířat je stále vysoký: „Trh na to už reagoval zvýšením cen.“

Naopak dánští bojovníci za práva zvířat mají dojem, že jde o milník a že i další země by měly přestat chovat kožešinová zvířata. „Je naprosto nepřijatelné zacházet v průmyslu se zvířaty, jako jsou norci,“ uvedla pro stanici BBC Birgitte Iversen Dammové ze společnosti Animal Protection Denmark. V každé kleci přitom smí být jen dva norci.

Zvířata se ovšem chovají jen na kůži. Norci se krmí odpadem ze zpracování ryb, na kůži se většinou zabíjejí na podzim. Tyto malé šelmy se v Dánsku chovají od dvacátých let, protože jsou v zemi příznivé podmínky, zimy jsou mírné a léta nejsou horká.

Reklama

Výběr článků

Načítám