Hlavní obsah

Číně chce Evropa čelit novou „Branou do světa“

Mnohamiliardový investiční projekt Unie Global Gateway (Brána do světa) není otevřeně označován za výzvu čínské „Nové hedvábné stezce“ (též Pás a stezka nebo BRI). Představuje však pokus čelit rozsáhlé ekonomické iniciativě Pekingu, zasahující velkou část světa. Podrobnosti nového projektu zveřejnila nyní Evropská komise.

Foto: Pool, Reuters

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

Pomocí Brány do světa má být v příštích šesti letech investováno do infrastruktury rozvíjejících se a rozvojových zemí až 300 miliard eur (asi 7,7 bilionu korun). „Pokud jde o infrastrukturu, jsou investice nesmírně potřebné,“ prohlásila při prezentaci nové iniciativy šéfka Komise Ursula von der Leyenová.

Ze zmíněné částky by se podle ní mohly mimo jiné financovat dopravní spojení, podmořské kabely pro přenos dat a zdravotnická zařízení. Leyenová řekla, že EU chce být „důvěryhodný“ partner a získávat body svými demokratickými hodnotami. To jí prý umožní čelit Číně.

Slovo Vánoce neříkejte, nabádala v oficiálním dokumentu eurokomisařka

Evropa

Mocenský rozměr této iniciativy podtrhla Alicia Garcia-Herrerová z bruselského think-tanku Bruegel. Podle ní „jde o to, aby si EU udržela svůj vliv ve svém sousedství“, což je stále těžší.

V pozadí unijních plánů stojí Čína, která v rámci své iniciativy investuje v řadě míst světa do mezinárodních infrastrukturních projektů. Do svého projektu již Peking zapojil 138 zemí a 30 mezinárodních organizací. Jen v deseti z těchto zemí investovala Čína v letech 2014 až 2018 podle amerických think-tanků 180 miliard dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám