Hlavní obsah

Chorvatsko a Černou Horu spalují požáry. Plameny už jsou u Splitu a na Luštici

Split

Chorvatští hasiči dál bojují s rozsáhlými lesními požáry na pobřeží Jaderského moře. Plameny se v pondělí večer přiblížily do bezprostřední blízkosti Splitu. Podle tamního českého konzula zatím žádný český občan neutrpěl v souvislosti s požárem kolem města újmu na zdraví ani na majetku. Kritická je i situace na černohorském poloostrově Luštica.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Chorvatsko a Černou Horu spalují lesní požáryVideo: Reuters

 
Článek

„Obrátilo se na mě zhruba patnáct šestnáct českých občanů z té oblasti se žádostí o radu, co mají dělat, kdyby došlo k nejhoršímu, a hlavně kudy mají odjíždět,” informoval český konzul ve Splitu Juraj Varga.

V pondělí byla totiž podle něj dočasně uzavřená pobřežní magistrála mezi Podstranou a Splitem a uzavřená nadále zůstává přípojka ze Splitu na dálnici.

„Takže jim radím, aby jeli (na sever) přes Split až k Trogiru a až u Trogiru se napojili na dálnici,” dodal Varga.

Tři části Splitu v přímém ohrožení

Přímo ve Splitu byly ohroženy tři městské čtvrti. Hasiči museli celou noc bránit domy v předměstských obcích Strožanac a Podstrana. Oběti na životech nejsou zatím hlášeny, několik lidí ale bylo hospitalizováno kvůli otravě z hustého dýmu.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Vesnice Mravince u Splitu

Velitel hasičů Dražen Glavina podle médií vyjádřil přesvědčení, že nejhorší už má Split za sebou. V úterý před rozbřeskem byla situace o něco lepší a v šest hodin ráno mohl k zásahu vzlétnout první hasicí letoun. Odhaduje se, že oheň v okolí Splitu spálil kolem 4500 hektarů porostu.

Také podle vyjádření české Asociace cestovních kanceláří se požáry českých turistů nijak nedotkly. Problémem je ale kouř, který působí problémy na silnicích. „Může nastat chvíle, že některé cesty nebudou průjezdné. Klienti by tedy měli dávat pozor na to, kudy pojedou,” uvedl místopředseda asociace Jan Papež.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Letadlo hasičů poblíž Splitu

Situace v Černé Hoře je kritická

Kritická je situace také v Černé Hoře, konkrétně na poloostrově Luštica, kde vítr žene plameny k obydlím. Hasičům činí nadále značné problémy velký požár, který vypukl už v neděli a šířil se celé pondělí na poloostrově Luštica u vstupu do Kotorského zálivu z Jaderského moře.

Úřad pro mimořádné situace při ministerstvu vnitra podle televizní stanice Vijesti sdělil, že situace v této oblasti je velmi kritická, a pokud se dosavadní silný vítr nezmírní, dospějí brzy plameny k lidským obydlím. „V této chvíli není ohroženo obyvatelstvo ani obytné objekty, ale situace se mění z hodiny na hodinu. Je možné, že bude opět potřeba evakuovat lidi,” sdělil úřad v prohlášení.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Snímek z vesnice Stobrec poblíž Splitu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám