Hlavní obsah

Chceš práci, musíš se mnou spát. Šéfredaktorovi Bildu zlomil vaz sexuální skandál

Vydavatelský koncern Axel Springer oznámil, že odvolal šéfredaktora nejčtenějšího německého deníku Bild Juliana Reichelta. Vedení společnosti v minulosti novináře podezřívalo, že zneužil svého postavení, aby měl pohlavní styk s podřízenými, uvedla agentura DPA.

Foto: Reuters

Šéfredaktor německého deníku Bild Julian Reichelt.

Článek

O situaci v německém bulvárním deníku o víkendu zveřejnil článek americký list The New York Times, který měl přístup k informacím z vnitropodnikového vyšetřování.

„Když chceš mít lepší práci, musíš spát se šéfem,” cituje deník prohlášení jedné ženy, která v rámci interního vyšetřování vypovídala. Vedení německého vydavatelství však tvrdilo, že ve výpovědích žen jsou nesrovnalosti.

Situací v Bildu se zabývali i novináři z konkurenčního vydavatelství Ippen. Jejich reportáž se ale vedení společnosti rozhodlo nezveřejnit, proti čemuž žurnalisté protestovali.

V kauze Dominika Feriho se změnil žalobce i vyšetřovatel

Krimi

„To, že jste se rozhodli nezveřejnit naši reportáž, jde proti zásadám nezávislé žurnalistiky,” uvedli.

Vedení vydavatelství ale odvětilo, že se jen chtělo vyhnout spekulacím, že vydáním kritického článku se snažilo ekonomicky poškodit svého konkurenta.

Bulvární deník Bild je v Německu nejčtenějším listem. V posledních letech jeho tištěný náklad ale prudce klesal a v druhém čtvrtletí letošního roku dosáhl denního průměru 1,2 milionu výtisků.

Vydavatelství Axel Springer v srpnu ohlásilo akvizici amerického serveru Politico a uvedlo, že se chce stát největší digitálním vydavatelem ve „svobodném světě”.

Reklama

Výběr článků

Načítám