Hlavní obsah

Česko bude pykat, prohrálo soud s Unií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LUCEBMURK

Česká republika je první novou členskou zemí EU, která byla odsouzena Evropským soudním dvorem. Lucemburská instituce ve čtvrtek ČR odsoudila za porušení unijního práva v uznávání lékařských diplomů. Soud dal za pravdu Evropské komisi, která nyní rozhodne o dalším postupu proti ČR, a nařídil Praze uhradit náklady na soudní řízení.

Článek

ČR porušuje podle něj pravidla vnitřního trhu EU. Podle českých zákonů musí být každý lékař a zubní lékař působící v ČR členem České lékařské komory nebo stomatologické komory, a platí to i pro cizince. Jinak v ČR nemohou působit. A právě to je podle soudu proti zákonům EU, podle ní by lékařům a zubním lékařům mělo stačit osvědčení úřadů domovské země.

"Česká republika tím, že nepřijala všechny právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu se směrnicí... o vzájemném uznávání diplomů, osvědčení a jiných dokladů lékařů a zubních lékařů... (pro) usnadnění... výkonu práva usazování a volného pohyb služeb, nesplnila (své) povinnosti",  rozhodl senát Soudního dvora a uložil ČR uhradit náklady celého řízení.

ČR měla převést příslušné směrnice do českého práva k 1. květnu 2004, tedy do svého vstupu do EU. Nápravu měl zjednat zákon o lékařských komorách, který však loni v červnu prezident Václav Klaus vetoval spolu s celým zákonem o péči o zdraví.

Technicky vzato ESD vynesl ve čtvrtek dva verdikty - jeden se týká lékařů a druhý zubařů - ale oba jsou prakticky totožné. Tím, že dal soud komisi za pravdu, automaticky vyzval ČR k nápravě situace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám