Hlavní obsah

Černochová si v Kyjevě připomněla osvobození města v roce 1943

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) si o víkendu v Kyjevě připomněla památku bojovníků 1. československé samostatné brigády v SSSR, která se spolu s 1. ukrajinským frontem v roce 1943 podílela na osvobození města. Do bojů se tehdy zapojilo na 3500 československých vojáků.

Foto: Jan Schejbal / Ministerstvo obrany

Ministryně obrany Jana Černochová položila květiny na Ljuklanivském hřbitově

Článek

„To, co dokázali naši vojáci v Kyjevě v listopadu 1943, zasluhuje nesmírný obdiv a nesmazatelně se zapsalo do tradic naší armády. Považuji také za symbolické, že jsem navštívila Kyjev v době, kdy Ukrajina čelí bezprecedentnímu ruskému útoku,“ uvedla Černochová, která ve městě absolvovala celou bojovou cestu od Ljutěžského předmostí přes „závod Bolševik“ až k hlavnímu vlakovému nádraží a řece Dněpru.

Kyjev byl osvobozen během mohutné sovětské ofenzivy. Bitva proběhla od 3. do 6. listopadu. Českoslovenští vojáci byli první, kteří se dostali do centra města. Jednotka i jednotlivci byli za bojové vystoupení oceněni vysokými sovětskými i československými řády a osvobození Kyjeva je vnímáno jako nejúspěšnější vystoupení našich pozemních vojsk během druhé světové války.

Černochová zdůraznila, že budování a udržování tradic i připomínání výročí vnímá jako jednu z priorit svého působení v čele resortu.

„Tak jako jsem považovala za správné, i přes těžkou bezpečnostní situaci, navštívit a poklonit se našim padlým začátkem letošního března v Sokolovu, považovala jsem teď za správné uctít památku našich vojáků přímo v Kyjevě,“ dodala k cestě.

Části pietních aktů se vedle české delegace zúčastnili rovněž zástupci slovenské ambasády.

Kyjev se v noci na sobotu stal poprvé od září terčem ruského útoku. Drony i rakety byly podle ukrajinské strany sestřeleny.

Největšího úspěchu dosáhli českoslovenští vojáci při osvobození Kyjeva

Historie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám