Hlavní obsah

Bývalý slovenský policista dostal deset let za korupci. Žádá o azyl v Bosně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší soud Slovenské republiky ve čtvrtek s definitivní platností odsoudil za korupci bývalého policistu Mariána Kučerku (40) na deset a půl roku vězení a propadnutí majetku. Expolicista se však zdržuje v Bosně a Hercegovině, kde požádal o azyl.

Foto: Policejní databáze slovenského ministerstva vnitra

Na Mariána Kučerku byl vydán evropský zatykač. Bývalý policista se skrývá v Bosně

Článek

Na Kučerku byl vydán evropský zatykač, ale Sarajevo ho nevydalo a místní orgány jeho žádost o azyl stále posuzují. Slovensko nyní opětovně požádá Bosnu a Hercegovinu o jeho vydání, aby mohl nastoupit do vězení.

Bývalý elitní policista tvrdí, že je obětí politického procesu. „Neutíkám ani se neskrývám před zákonným jednáním. Proces na Slovensku je však iluzí zákonného procesu. O mé vině bylo dopředu rozhodnuto,“ uvedl v únoru v dopise, který doručil soudu.

Kučerka byl vyšetřovatelem národní jednotky finanční policie a za úplatky zametal případy pod koberec. V tom čase šéfoval slovenské policii Tibor Gašpar, který v zářijových parlamentních volbách kandiduje za stranu Směr – sociální demokracie Roberta Fica.

Gašpar čelí obvinění, že zneužíval policii k politickým cílům Směru, který byl na Slovensku u moci nepřetržitě od roku 2012 do roku 2020.

Slovenský speciální soud v pondělí odsoudil bývalého šéfa policejních odposlechů Jozefa Reháka a uložil mu trest jedenáctiletého vězení.

Rehák byl obžalován z přijímání úplatků a vynášení informací pro zločineckou skupinu zvanou „Sýkorovci“. Tento rozsudek ještě není pravomocný.

Bývalý vysoce postavený slovenský policista dostal za spolupráci s mafií 11 let

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám