Hlavní obsah

Bude jen hůř a hůř. Slovenská lékařka trpící vážnou nemocí žádá o eutanazii

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Lékařce Janě Matavové (39) z Prešova zjistili v roce 1997 roztroušenou sklerózu. Její stav se stále zhoršuje, proto požádala slovenské politiky, aby umožnili v zemi eutanazii. Jak informuje deník Plus jeden deň, její mozek funguje na plné obrátky, ale tělo ji neposlouchá a potřebuje nonstop pomoc. Přesně ví, co ji čeká, a naděje na vyléčení neexistuje.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Článek

„Přišla proto s výzvou pro politiky, aby se začali zabývat povolením eutanazie, která by byla pro ni milosrdným východiskem,“ píše list. Do roku 2009 ještě vykonávala svoji profesi, ale pak musela z práce odejít. „Stále se to zhoršuje. I při plné léčbě. Tato nemoc je neléčitelná. Spektrum léků je široké, ale bohužel pouze jeden ze tří pacientů na ně reaguje pozitivně,“ řekla Matavová.

„Podle mého názoru člověk, který cítí, že stav, ve kterém se nachází, je nedůstojný, by měl mít právo se rozhodnout, zda tu chce být, či nikoliv. Mně už současná medicína nic neposkytuje. Naše společnost démonizuje eutanazii a obává se jejího zneužívání. Pokud bychom stanovili striktní kritéria, nedalo by se to zneužít. Požádat o ni by musel každý sám a lékař by k žádosti musel vydat potvrzení, že žadatel není v depresi a má nezvratné poškození,“ uvedla Jana.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Roztroušená skleróza
Nemoc imunitního systému, která postihuje centrální nervový systém.
Napadá hmotu mozku a míchy. Při nemoci se rozpadají obaly nervových buněk, které pak špatně přenášejí nervové impulsy. Tělo se snaží obaly obnovit, ale ty zůstávají zjizvené. Nemoc nepostihuje myšlení či paměť.

„V některých vyspělých evropských zemích je eutanazie povolena. V těch, v nichž mají úctu k člověku a respektují jeho názor,“ dodala.

Partner prý jen ztrácí čas

Lékařka tvrdí, že nerezignovala, ale prohrála. „Bude jen hůř a hůř. Ztratím schopnost polykat, artikulovat, postupně ztratím sílu svalů, postihne to i zrakový nerv a nakonec umřu. Mluvím o tom racionálně, netrpím žádnými depresemi. Prostě tady už nechci být,“ zdůraznila.

Žena si cení svého přítele, který se o ni stará. „Je skvělý, ale se mnou jen ztrácí čas. Měl by nastoupit zpět do své profese, ztrácí potřebnou praxi, a najít si normální partnerku, s níž bude vést normální život. Se mnou ho nemá a nebude mít,“ konstatovala realisticky.

Anketa

Souhlasíte s eutanazií?
Ano
91,5 %
Ne
8,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11511 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám