Hlavní obsah

Buckinghamský palác čeká rekonstrukce za téměř 12 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Buckinghamský palác, který je jednou z nejznámějších londýnských památek, čeká rekonstrukce. Trvat má deset let a počítá se na ni s částkou 369 miliónů liber (11,6 miliardy Kč). Peníze na stavební práce schválila v pátek vláda, podle které už není čas otálet. Rozsáhlejší úpravy se na budově neprováděly od konce druhé světové války.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Pohled na Buckinghamský palác

Článek

Rekonstruovat se bude hlavně elektrické vedení, vodovodní potrubí a topení. Většina této infrastruktury je z konce 40. let. Na střechu paláce budou nainstalovány solární panely, což by mělo přispět ke snížení provozních nákladů paláce o 3,4 miliónu liber (107 miliónů Kč).

Rekonstrukce královniny rezidence začne v dubnu příštího roku. Podle oficiálního sdělení bude královna Alžběta spolu s manželem princem Philipem a ostatními členy královské rodiny v průběhu rekonstrukce pobývat v paláci.

Pokud půjde nadcházející rekonstrukce podle plánů, tak další by se měla konat až v roce 2067, kdy bude princi Williamovi 85 let. To znamená o pět let méně, než je teď jeho babičce Alžbětě, poznamenala agentura AP.

Buckinghamský palác byl postaven v roce 1703 pro vévodu z Buckinghamu. V roce 1761 jej koupil král Jiří III. pro svou choť královnu Charlottu. Hlavním královským sídlem se stal až v roce 1837 s nástupem královny Viktorie. Během druhé světové války se několikrát stal terčem náletů, v důsledku toho byla například zničena palácová kaple.

Palác má 775 pokojů, 78 koupelen a největší soukromou zahradu v centru Londýna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám