Hlavní obsah

Britská policie netuší, jaké národnosti jsou mrtví v kamionu

– Londýn • Aktualizováno

Britská policie nevylučuje, že mezi 39 mrtvými nalezenými v kamionu v hrabství Essex mohou být i lidé z jiných zemí než jen z Vietnamu, napsala v sobotu agentura DPA. Na vietnamské velvyslanectví v Londýně se kvůli obavám o osud svých příbuzných obrací stále více Vietnamců. Mezitím policie obvinila řidiče kamionu ze zabití, spiknutí za účelem obchodování z lidmi, spiknutí za účelem napomáhání nezákonné migraci a z praní špinavých peněz.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Místo, kde bylo nalezeno 39 mrtvých v kamionu.

Článek

„Zaměřujeme se na vietnamskou komunitu,“ uvedl detektiv Martin Passmore, který je zodpovědný za identifikaci obětí policie v Essexu. Policisté v této souvislosti spolupracují s vietnamskou komunitou a zástupci vyšetřovatelů se již setkali i s vietnamským velvyslancem v Londýně.

Na stěnách a dveřích kontejneru, ve kterém našli 39 mrtvol, byly krvavé otisky

Evropa

Do řešení případu se zapojila i vietnamská vláda, premiér Nguyen Xuan Phuc nařídil místním úřadům, aby zjistily, zda mohou být mezi 39 mrtvými skutečně vietnamští občané. Předseda vlády rovněž nařídil policii, aby začala vyšetřovat údajné případy obchodování s lidmi.

Mami, nemůžu dýchat, umírám, psala Vietnamka matce. Od nálezu kamionu v Anglii se neozvala

Evropa

Je ale možné, že oběti pocházejí i z jiných zemí. Problém je, že se u mrtvých našlo jen velmi málo dokladů.

Dalším problémem je, že příbuzní obětí mohou žít ve Velké Británii nelegálně a mají strach přihlásit se na policii. Passmore proto oznámil, že policie nebude v tomto případě nikoho, kdo by kontaktoval policii a zjistilo se, že pobývá ve Spojeném království nelegálně, stíhat.

„Identifikace obětí nějakou dobu potrvá,“ dodal Pasmore na tiskovém briefingu ve městě Grays nedaleko Londýna.

První informace hovořily o tom, že většinu obětí tvoří Číňané. Tuto zprávu o několik hodin později vyvrátila čínská ambasáda v Londýně. V prohlášení uvedla, že nemůže státní příslušnost mrtvých potvrdit.

Těla našla policie hrabství Essex v noci na středu v průmyslové zóně Waterglade v Grays východně od Londýna. Policie v souvislosti s nálezem mrtvých v Essexu zatím zadržela čtyři osoby. Z nich je už od středy ve vazbě pětadvacetiletý řidič kamionu ze Severního Irska.

Reklama

Výběr článků

Načítám