Hlavní obsah

Britská ministryně vnitra označila zablokování deportace do Rwandy za skandální

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zablokování prvního deportačního letu z Británie do Rwandy Evropským soudem pro lidská práva (ESLP) označila britská ministryně vnitra Priti Patelová za skandální. Řekla to v rozhovoru, který vyšel v sobotním vydání deníku The Telegraph.

Foto: Jessica Taylor, Reuters

Britská ministryně vnitra Priti Patelová

Článek

„Nesrozumitelný způsob, jakým tento soud pracoval, je skandální,” řekla ministryně s poukazem na úterní rozhodnutí soudu, který na poslední chvíli zmařil snahu poslat několik migrantů charterovým letem do Rwandy.

Britský vicepremiér a ministr spravedlnosti Dominic Raab ve čtvrtek řekl, že Británie se nechystá vyvázat z Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod (ECHR), ale dodal, že štrasburský soud, který její dodržování vynucuje, překročil své pravomoce, když deportaci neúspěšných žadatelů o azyl odmítl.

Deportace migrantů Britům zhatil Štrasburk

Zahraniční

„Dříve takové rozhodnutí nepoužili, což vyvolává otázky ohledně motivace a nedostatku transparentnosti,” cituje dnes britský list Patelovou.

Po intervenci evropského soudu někteří politici z Konzervativní strany premiéra Borise Johnsona vyzývali k odstoupení od Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod.

Další brexit? V Británii debatují o odchodu z Evropského soudu pro lidská práva

Zahraniční

Kontroverzní britský deportační program do Rwandy se má týkat lidí, kteří do Británie vstupují nelegálně, a jeho smyslem podle vlády je odradit migranty od absolvování nebezpečné cesty a rozbít pašerácké sítě. Deportace kritizují lidskoprávní organizace, někteří politici i Organizace spojených národů (OSN).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám