Hlavní obsah

Británii hrozí útok motivovaných teroristů

– Londýn

Británii hrozí v nadcházejících letech vlna útoků ze strany špatně vycvičených, ale vysoce motivovaných teroristů, kteří se budou snažit zabíjet na sportovních akcích nebo v místech, kde se schází hodně lidí. Uvádí to ve čtvrtek zveřejněná zpráva bezpečnostního ústavu Royal United Services Institute (RUSI), ze které citovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Londýn už velký teroristický útok zažil

Článek

Podle zprávy chtějí organizátoři teroristických útoků vyslat velké množství atentátníků, kteří se pokusí zaútočit v davu lidí nebo zabít nějakého vysoce postaveného jednotlivce. "Předpokládají, že alespoň jeden z nich bude mít štěstí a uspěje při útoku na významný cíl v západních zemích," uvádí RUSI. Naopak je nepravděpodobné, že by zemi hrozil promyšlený útok, který vyžaduje spolupráci větší teroristické skupiny s dobrým výcvikem.

Podle ústavu může teroristický útok přijít kdykoli. Oproti jiným západním zemím navíc Británii hrozí v mnohem větší míře napadení ze strany jejích vlastních občanů, kteří se přidali k radikálům.

Rostoucí množství muslimů se radikalizuje při pobytu ve věznicích, upozorňuje zpráva. Podle ní může během následujících deseti let z nápravných zařízení vyjít na 800 lidí připravených spáchat teroristický čin. Problematické bude také propouštění lidí usvědčených z napomáhání terorismu, kteří byli odsouzeni pouze ke krátkým trestům odnětí svobody.

V Británii bylo od roku 2000 zaznamenáno 20 závažných pokusů o teroristický útok a kvůli jejich plánování bylo zatčeno přes 230 lidí. Teroristé byli úspěšní v roce 2005, kdy čtyři útočníci zabili v metru a autobuse 52 lidí.

Británie je společně s Německem považována za nejpravděpodobnější cíl teroristického útoku v Evropě. Země ročně vydává na bezpečnostní opatření 3,5 miliardy liber (106 miliard korun), což představuje nárůst o 250 procent proti době před deseti lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám