Hlavní obsah

Británie mění tři století staré zákony, na trůn bude moci prvorozená dcera

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Na britský trůn by v budoucnosti mohla usednout prvorozená dcera královského páru. Odvěké pravidlo mužského následnictví chce zákonem změnit premiér David Cameron. Své záměry sdělil v dopise představitelům zemí britského Společenství národů, napsal ve čtvrtek deník The Daily Telegraph.

Foto: Toby Melville, Reuters

Na trůn by mohla usednout případná dcera vévody a vévodkyně z Cambridge Kate Middletonové a prince Williama.

Článek

Na trůn by tak v budoucnu mohla usednout případná dcera vévody a vévodkyně z Cambridge Kate Middletonové a prince Williama, poznamenal list.

„Pro Velkou Británii je čím dál obtížnější ospravedlňovat dva zvláštní aspekty současných pravidel týkajících se nástupnictví na trůn. Prvním je pravidlo, které říká, že by se starší dcera měla zařadit až za mladšího syna. Hájíme rovnost pohlaví ve všech ostatních oblastech života a je anomálií, že v pravidlech souvisejících s nejvyšším veřejným úřadem pokračujeme v ochraňování mužské nadřazenosti,“ napsal Cameron v dopise 16 premiérům zemí společenství.

Kromě mužské primogenitury chce předseda vlády skoncovat ještě se zásadou, že člen královské rodiny, který uzavře manželství s římským katolíkem, nemůže dosednout na trůn. V té souvislosti podotkl, že historické pravidlo dnes opomíjí skutečnost, že by si anglikánský člen královské rodiny mohl vzít partnera vyznávajícího jinou než katolickou víru.

Celkem je třeba změnit čtyři zákony z let 1688, 1701 a 1772, neboť Cameron chce také omezit na prvních šest přímých potomků krále Jiřího II. (1683 - 1760) v řadě povinnost žádat o souhlas se sňatkem monarchu.

Reklama

Výběr článků

Načítám