Hlavní obsah

Brexit, nebo zůstat? Nevím. Šéf agentury nerozumí výsledkům vlastních průzkumů mínění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Pro setrvání Británie v Evropské unii je podle průzkumu ICM provedeného po telefonu výrazná většina lidí. Podle ankety stejné společnosti na internetu naopak jasně vede tábor odpůrců dalšího členství v EU. Před červnovým referendem výsledky sondáží ICM zveřejnil deník The Guardian. Rozdílné závěry ale neumí vysvětlit ani ředitel ICM.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Zmatení? Máte na to plné právo. Pokud se mne zeptáte, co je z toho nevěrohodné, odpovím, že prostě nevím," řekl agentuře Reuters ředitel ICM Martin Boon k tak rozdílnému výsledku obou průzkumů. Podle něj je pravda možná někde uprostřed, ale i to se lze jen domnívat.

V období od 13. do 15. května odpovědělo po telefonu 47 procent respondentů, že si přejí zůstat v EU, zatímco 39 bylo pro odchod a 14 procent nevědělo.

Při stejných otázkách ve stejném období uvedlo v průzkumu na webu 47 procent respondentů, že chtějí ukončit unijní členství, zatímco pro jeho pokračování bylo 43 procent a deset nevědělo.

Jednoznačné to není ani v ostatních případech

Rozdílné výsledky zaznamenaly v posledních měsících i jiné průzkumné agentury, většinou ale počítají s těsným závěrem.

Celý britský průzkumný sektor byl již neúspěšný při předpovídání výsledků loňských parlamentních voleb, které nakonec oproti prognózám jasně vyhrála Konzervativní strana, poznamenal Reuters.

Referendum o členství Británie v EU vyhlásil premiér David Cameron pod tlakem protievropského křídla své Konzervativní strany na 23. června. Sám Cameron je pro setrvání v EU, ale pro odchod je i několik jeho ministrů a dalších pravicových osobností.

Opoziční labouristi, přestože mají výhrady k fungování Unie, se rozhodli členství podpořit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám