Hlavní obsah

Břeclavští potápěči zachránili na Slovensku tonoucího seniora

Právo, Milan Vojtek
Senec

Když trojice břeclavských potápěčů vyrazila v neděli na výcvik do jezera u slovenského Sence, netušili, že se stanou hlavními aktéry dramatu se šťastným koncem. Zachránili tonoucího asi sedmdesátiletého seniora.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Starobřeclavští hasiči

Článek

Do Sence vyrazila trojice mužů, mezi nimi dva potápěči, hasiči z jednotky ve Staré Břeclavi. „Sotva jsme tam přijeli, všiml jsem si plavce pod srázem, kde jsme zaparkovali auta,“ popsal událost hasič, který si přál zůstat v anonymitě. Začali se vybalovat a chystat věci na potápění, když se znovu podíval pod sráz. Ke svému překvapení viděl, že se muž motá v kruhu, s hlavou již pod vodou a bojuje o život. „Stačil jsem ze sebe servat jen kalhoty a v oblečení jsem seběhl ze srázu k vodě, muž byl ve vodě, hluboké několik metrů a opouštěly ho síly, dovlekl jsem jej ke břehu. Mezitím doplaval Jirka Zíma a pomohl mi,“ popsal boj o život muže hasič.

Na břehu se pustili do další péče o tonoucího. Jeho záchrance nahmatal puls, tak se pustil do další činnosti. Nakonec se muž začal probírat z bezvědomí.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Hasič a potápěč Josef Gajdoš

„Já už jsem mezitím volal záchranku. Celou scénu viděli lidé z okolí, a tak nám přiběhli i další na pomoc. Mezi nimi i dva lékaři, sice patolog a pediatrička, ale lékaři,“ dodal hasič Josef Gajdoš.

Seniora uložili na lehátko, zabalili termopřikrývkou a než přijela záchranka, stačil se již probrat z bezvědomí a pozvolna si začal vybavovat, co se stalo.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Vodní záchranář a potápěč Jiří Zíma

Po příjezdu záchranky jim ještě pomohli s odnesením muže ke zhruba sto metrů vzdálenému vozidlu a pak se teprve začali věnovat původnímu cíli výpravy – zdokonalování v potápění.

Své vlastní potápěče mají hasiči ze Staré Břeclavi zhruba tři roky, kdy se první hasiči dali do výcviku při Klubu sportovního potápění Nautilus Břeclav.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám