Hlavní obsah

Boris Johnson drtivě ovládl hlasování o nástupci Mayové

– Londýn

Počet kandidátů na post šéfa britské Konzervativní strany se snížil o tři nominanty, kteří nezískali potřebných 17 hlasů. Z hlasování vypadly obě kandidátky, a to Andrea Leadsomová a Esther McVeyová, třetím neúspěšných uchazečem je Mark Harper, uvedla televize Sky News. Naopak nejúspěšnějším uchazečem se stal Boris Johnson, který získal podporu v podobě 114 hlasů.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Boris Johnson je nejúspěšnějším uchazečem o post šéfa Konzervativní strany.

Článek

S velkým odstupem za Johnsonem byl Jeremy Hunt se 43 hlasy. Celkem hlasovalo 313 konzervativních poslanců.

„Děkuji vám, přátelé a kolegové,” napsal na Twitteru Johnson. „Jsem potěšen, že jsem v prvním hlasování vyhrál, ale před námi je ještě dlouhá cesta,” dodal.

Ministr životního prostředí Michael Gove, který je dalším uchazečem, získal 37 hlasů. Bývalý ministr pro brexit Dominic Raab dostal podporu od 27 poslanců. Do dalšího kola si věří. „Kampaň se rozjela. Je to dobrý základ, na kterém můžeme stavět,” řekl Raab a dodal: „Jsem kandidátem změny, kterému se dá věřit, že brexit dokončí do října. Mám vize a energii k tomu, abychom porazili Jeremyho Corbyna a Británie se dostala vpřed”.

Ministr vnitra Sajid Javid získal 23 hlasů a ministr zdravotnictví Matt Hancock 20 hlasů zákonodárců z řad toryů. Do dalšího kola postupuje ještě Rory Stewart s 19 hlasy. Ten prohlásil, že je to „závod s otevřeným koncem”. Plánuje oslovit každého kolegu, aby se dostal do finálového duelu.

Po čtvrteční volbě budou následovat v úterý další vyřazovací kola, dokud nezbydou dva uchazeči. Z nich pak vybere členská základna nového lídra strany, který se zároveň ujme premiérského křesla. Nový vůdce strany bude znám v týdnu od 22. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám