Hlavní obsah

Rusové se stále snaží dobýt Bachmut, i když nejde o žádný strategický bod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská armáda na východě Ukrajiny soustřeďuje své síly na úsek fronty u města Bachmut. Úsek je dlouhý asi 15 kilometrů, britská rozvědka ale upozorňuje, že dobytí města by bylo spíše symbolické, o žádný zásadní bod pro vývoj konfliktu nejde.

Foto: Libkos, ČTK/AP

Ukrajinský voják u raketového systému Grad u Bachmutu

Článek

„Mají v plánu obklíčit město ze severu a z jihu,“ popsala rozvědka. Uvedla, že Rusko získalo malá území jižně od města a snaží se opevnit bažinaté okolí říčky Bachmutky.

„Existuje tu reálná možnost, že dobytí Bachmutu se stalo pro Rusko primárně symbolickým, politickým cílem,“ uvádí v hodnocení britské tajné služby. Podle nich by sice mohli Rusové z Bachmutu útočit na oblasti kolem měst Kramatorsk a Slovjansk, jejich ofenziva je ale „neúměrně nákladná vzhledem k možným ziskům“. Dobytí by tak bylo spíše symbolickým úspěchem.

Americký institut pro studium války už před několika dny upozornil, že boje u Bachmutu ukazují, že Rusové se z dosavadního průběhu války nijak nepoučili. Soustředí obrovské lidské síly a s tím související lidské ztráty na boje o místa, která nejsou žádným zásadním strategickým bodem. Podobně tomu bylo v případě Lysyčansku.

„Náklady spojené s šestiměsíčními zdrcujícími boji daleko převyšují jakoukoli operační výhodu, kterou mohou Rusové dobytím Bachmutu získat,“ uvedl ISW.

Odražené útoky v Doněcké oblasti

„Za poslední den ozbrojené síly Ukrajiny odrazily ruské útoky poblíž obcí Červonopopivka v Luhanské oblasti a Soledar, Opytne, Nevelske, Krasnohorivka a Marjinka v Doněcké oblasti,“ uvádí ve své ranní svodce ukrajinský generální štáb.

Podle něj ruské jednotky dál ostřelují civilní infrastrukturu a soustředí se na ofenzivu směrem na města Bachmut a Avdijivka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám