Hlavní obsah

Boj s korupcí je v Česku „neuspokojivý”, tvrdí ve zprávě Rada Evropy

Zrychlete tempo probíhajících reforem zaměřených na prevenci a boj proti korupci mezi zákonodárci, soudci a státními zástupci, vyzval ve čtvrtek protikorupční orgán Rady Evropy (GRECO) Českou republiku.

Foto: Petr Horník, Právo

Česká republika nedělá dost v boji proti korupci, tvrdí zpráva Rady Evropy

Článek

Podle hodnotící zprávy, kterou protikorupční orgán vydal, je úroveň, s jakou Česko přijímá doporučené protikorupční předpisy, „neuspokojivá“. Česká republika provedla pouze jedno ze čtrnácti doporučení z roku 2016. Částečně jich pak provedla sedm a šest vůbec.

Jediné doporučení, které Česko podle orgánu uspokojivě splnilo, je přijetí etického kodexu státního zástupce, které Nejvyšší státní zastupitelství zveřejnilo v dubnu loňského roku.

„Současná velmi nízká úroveň plnění doporučení je celkově neuspokojivá,” stojí ve čtrnáctistránkové zprávě o ČR vypracované na konci loňského roku.

Brusel odtajnil část dopisu Babišovi. Oettinger mu radil, jak vybruslit ze střetu zájmů

Evropa

Sedm bodů splnilo Česko částečně. Ve většině případů protikorupční orgán uvedl, že na základě doporučení sice byly provedeny změny, ale nebyly dostatečně podrobné.

Jedná se o doporučení zavést pro členy Sněmovny pravidla, jak jednat s lobbisty, kteří se snaží ovlivňovat legislativní proces; předkládat oznámení o majetku a příjmech; dodržovat zákon o střetu zájmů; upravit výběr a kariérní postup soudců; přijmout přísnější úpravu vedlejších činností soudců; přijmout podrobnější úpravu výběru a kariérního postupu státních zástupců; přijmout profesní etický kodex pro státní zástupce doplněný o doporučení o střetu zájmů.

Česko nijak nereagovalo na dalších šest bodů, které se ve zprávě objevily. Jedná se o doporučení, která jsou většinou spojená s body, které byly splněny částečně.

Orgán GRECO od roku 1999 sdružuje asi 40 států za účelem monitorování protikorupčních standardů. Další zprávu o pokroku při provádění doporučení má Česká republika podat protikorupčnímu orgánu Rady Evropy do konce letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám