Hlavní obsah

Bin Ládinův bodyguard vysává desetitisíce z německého azylového zákona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bochum

Roky si v Německu užívá výhod sociálního systému bývalý osobní strážce vůdce teroristů Usámy bin Ládina, napsal v úterý server týdeníku Focus. Dvaačtyřicetiletý Sami A. žije v Bochumi a nemůže být deportován do rodného Tuniska, protože by mu tam hrozilo nelidské zacházení. Tak rozhodl loni v dubnu soud při jeho posledním odvolání.

Foto: Stringer/Files, Reuters

Usáma bin Ládin

Článek

Sami A. každý měsíc inkasuje na příspěvcích od státu pro sebe a svou rodinu přes 1167 eur (29 175 korun). K této částce město Bochum na základě azylového zákona vyplácí 194 eur (4850 korun), tutéž částku dostává i jeho manželka. Další peníze se vyplácejí na každé z jeho čtyř dětí. Je to v rozmezí 133 (3325 korun) až 157 eur měsíčně (3925 korun).

To ovšem stále není konečná částka, bývalý osobní strážce bin Ládina inkasuje ještě další příspěvky. Jedinou jeho povinností je, že se musí každý den hlásit policii v Bochumi.

Deportovat ho nemohou

Úřady ho považují za nebezpečí a od roku 2006 se ho snaží vyhostit. Mají ale smůlu. Odvolání vždy dopadlo v jeho prospěch. Dokonce i po změně politické situace v Tunisku soud loni v dubnu konstatoval, že mu stále hrozí nebezpečí, že by byl vystaven ponižujícímu zacházení nebo mučení.

„Tohle je názorný příklad nestoudného využívání německého práva na azyl. My musíme platit daně a z nich financovat teroristu, protože ho nesmíme vyhostit,“ rozčiloval se poslanec CDU Eckhardt Rehberg.

Sami A. přišel do Německa jako student v roce 1997. V letech 1999 až 2000 byl nejprve ve výcvikovém táboře teroristů a později se stal osobním strážcem Usámy bin Ládina, šéfa Al-Káidy. Mezitím se stihl oženit a zplodit čtyři děti. Jeho rodina má německé státní občanství.

Reklama

Výběr článků

Načítám