Hlavní obsah

Běloruská opozice uvažuje o vytvoření hnutí či politické strany

Představitelé běloruské opozice proti prezidentovi Alexandru Lukašenkovi zvažují přeměnu koordinační rady v řádně registrované občanské hnutí. Na tiskové konferenci to v pondělí podle zpravodajského serveru Tut.by řekl Pavel Latuška z vedení rady. Další členka předsednictva Maryja Kalesnikavová dokonce ohlásila záměr vytvořit politickou stranu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Víkendová demonstrace v Bělorusku

Článek

"Často se nastoluje otázka legitimity koordinační rady jako instituce. Zřejmě bychom měli přemýšlet o vytvoření registrovaného společenského hnutí, které by mělo zahrnovat zástupce různých sociálních skupin, abychom vládě ukázali, že existuje subjekt pro jednání," uvedl Latuška.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Reprezentant opozice Pavel Latuška

"Nám, radě, se neustále říká: Jste nelegitimní, nezastupujete nikoho, zastupujete dav, zastupujete osoby na okraji společnosti závislé na drogách. Je tedy třeba ukázat, že se skutečně jedná o z právního hlediska platnou sílu," dodal.

Nicméně připustil, že úřady nepochybně udělají všechno možné pro to, aby zabránily registraci takové společenské organizaci. "A to opět bude odmítnutí dialogu, další krok k prohloubení krize v zemi", zdůraznil podle Tut.by Latuška, který patří k aktuálním hlavním představitelům hnutí běloruské veřejnosti proti Lukašenkovi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v MinskuVideo: AP

Maryja Kalesnikavová, která je členkou vedení rady, ve video prohlášení zveřejněném večer na jednom z kanálů zpravodajské služby Telegram oznámila společně se členy štábu uvězněného prezidentského kandidáta Viktara Babariky přímo založení politické strany s názvem Společně.

"Chápeme, že nadešla chvíle oznámit pokračování našeho boje, ale už v nějaké organizované formě, v níž bychom mohli sjednotit všechny stoupence," uvedla Kalesnikavová.

Opozice vytvořila koordinační radu před dvěma týdny s cílem zprostředkovat klidné předání moci. Jejími členy se podle webu rady už postupně stalo 4100 lidí, včetně například nositelky Nobelovy ceny za literaturu Světlany Alexijevičové. Podle dalšího člena předsednictva koordinační rady Maksima Znaka zájem o členství v radě už projevilo dalších více než deset tisíc lidí.

Lukašenkův režim v tomto uskupení vidí reálnou hrozbu, proto už několik členů jeho předsednictva předvolal k výslechům. Některé - jako Sjarheje Dyleuského a Volhu Kavalkovovou, která je spolupracovnicí opoziční vůdkyně Svjatlany Cichanouské - nechal na deset dnů zavřít za organizování nepovolených akcí, tedy protivládních protestů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám