Hlavní obsah

BBC zveřejnila platy zaměstnanců. Kritika na sebe nenechala dlouho čekat

Novinky, Jakub Štěpánek

Veřejnoprávní britská televizní a rozhlasová společnost BBC zveřejnila letošní platy svých zaměstnanců, což vyvolalo na Ostrovech pozdvižení. Nejlépe placenou hvězdou BBC bude rozhlasová moderátorka Zoe Ballová, která vystřídá v čele žebříčku moderátora Garyho Linekera. Ročně si přijde v přepočtu na 40 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Zoe Ballová je nejlépe placeným zaměstnancem BBC.

Článek

Největší britská televizní a rozhlasová stanice čelí kritice zejména kvůli celkovém nárůstu platů. Ty meziročně vzrostly o 3,5 procenta na 1,5 miliardy liber ročně (43,6 miliardy korun). Společnost zaměstnávala v loňském roce 22 401 lidí.

Nejlépe placenou hvězdou bude devětačtyřicetiletá Zoe Ballová, která na stanici BBC Radio 2 uvádí ranní show. Tu převzala v lednu 2019 po tehdejším moderátorovi Chrisi Evansovi. Bývalá manželka hudebníka Fat Boy Slima si za rok přijde na 1,35 milionu liber (40 milionů korun), což je devětkrát více, než je oficiální plat premiéra Borise Johnsona.

Foto: Profimedia.cz

Gary Lineker po loňském vítězství skončil druhý.

Překoná loňského „vítěze“ Garyho Linekera. Bývalý špičkový fotbalista po podepsání nového kontraktu přijde o čtvrtinu platu, přesto zůstane v těsném závěsu za Ballovou.

Změna koncesionářských poplatků

V první desítce nejlépe placených zaměstnanců figurují čtyři ženy, kromě Ballové je v žebříčku třeba britská DJka Lauren Laverneová. V seznamu nechybí ani bývalý fotbalový reprezentant a dnes expert Alan Shearer. Ten je devátý s platem necelých 400 tisíc liber ročně (11,6 milionu korun).

Hvězdou odborného rozhovoru na BBC se nečekaně stala malá dívka

Koktejl

Na sociálních sítích společnost schytává kritiku za přehnaně vysoké platy svých předních hvězd. BBC, která je financována z koncesionářských poplatků, zveřejňuje po dohodě s vládou již několik let seznam zaměstnanců, kteří mají plat vyšší než 150 tisíc liber.

Zvýšení platů je terčem kritiky rovněž kvůli nedávnému rozhodnutí, po němž mají platit poplatky ve výši 157,5 libry ročně (4500 korun) rovněž senioři starší 75 let, kteří byli v minulosti od poplatku osvobozeni. Nyní se mu vyhnou pouze nejchudší důchodci, kteří mají nárok na výjimku.

Reklama

Výběr článků

Načítám