Hlavní obsah

Skotská premiérka Sturgeonová rezignuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová hodlá odstoupit z čela regionální vlády a také Skotské národní strany, a to po zvolení nového lídra. Ve středu to oznámila na narychlo svolané tiskové konferenci.

Foto: Jane Barlow, ČTK/AP

Skotská první ministryně ve středu oznámila rezignaci.

Článek

„Vždy jsem věřila, že součástí dobrého úřadování by bylo vědět, kdy je ten správný čas uvolnit místo někomu jinému… V hlavě i v srdci vím, že ten čas je teď,“ prohlásila 52letá politička.

Sturgeonová stojí v čele skotské vlády a také strany SNP od listopadu 2014, kdy vystřídala Alexe Salmonda po neúspěchu tábora skotských nacionalistů v referendu o nezávislosti na Spojeném království. Dvaapadesátiletá politička je nejdéle sloužící premiérkou v dějinách Skotska.

V posledních letech Sturgeonová nadále prosazuje osamostatnění Skotska v návaznosti na odchod Británie z Evropské unie, který skotští voliči v roce 2016 nepodpořili. Nové referendum však zatím neprosadila.

Britský nejvyšší soud na podzim rozhodl, že Skotsko nemůže plebiscit o nezávislosti uspořádat bez souhlasu vlády v Londýně.

Anketa

Podpořili byste nezávislost Skotska?
Ano
76,5 %
Ne
23,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3747 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám