Hlavní obsah

Barikády v ulicích, bitky, pálení ohňů. V Lipsku po nocích řádili levicoví radikálové

Lipsko

Rvačky, barikády v ulicích, zapalování kontejnerů a odpadkových košů, ničení zaparkovaných aut, házení kamení a lahví na policisty. Tři noci trvalo běsnění levicových radikálů ve východoněmeckém Lipsku. Nový pracovní týden ale začal klidně, píše server deníku Süddeutsche Zeitung.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v LipskuVideo: AP

 
Článek

Sérii násilí a pouličních bojů odstartovala akce squatterů, kteří obsadili několik domů. Policie je později vyklidila. Aktivisté ze čtvrti Connewitz, která je baštou levicového radikalismu, vyzvali k demonstraci na podporu squattingu, osvobození od kapitalismu a proti takzvané gentrifikaci - vytlačování méně movitých lidí z původního místa bydliště vlivem rostoucích cen nemovitostí.

Do ulic vyrazilo asi 20 tisíc Němců. Protestovali proti růstu nájmů

Evropa

Nesouhlas s vyklizením domů se velmi rychle změnil v násilí, jež vyhřezlo proti policii, potvrdil šéf lipské policie Torsten Schultz. Radikálové ničili auta, zakládali v ulicích ohně a napadali policisty. Na sobotu pak byla svolána demonstrace.

Foto: Hendrik Schmidt, ČTK/AP

Protest proti drahému bydlení se zvrhl v třídenní řádění levicových radikálů.

Té se na počátku účastnilo pět set lidí, později přibývali další. „Ihned poté, co se dal dav lidí na pochod, začaly padat na policisty kameny, zapalovala se pyrotechnika,“ uvedla mluvčí místní policie Mandy Heimannová. Policie se pokoušela akci ukončit, ale potyčky pokračovaly v ulicích nadále.

Dražší než v Berlíně. Byty v Praze jsou v poměru ke mzdě nejdražší ve střední Evropě

Ekonomika

Po sobotní půlnoci kolem 150 lidí stále pokračovalo v násilných akcích. Stavěli barikády, zapalovali popelnice, ničili tramvaje. Pilota policejního vrtulníku, který monitoroval situaci, radikálové oslepovali laserem. Zadrženo bylo zatím 15 lidí. Dva policisté byli zraněni a zničen jeden policejní vůz, který protestující zapálili. Škody police dosud nevyčíslila.

Foto: Hendrik Schmidt, ČTK/AP

Násilí v Lipsku trvalo tři noci

Reklama

Výběr článků

Načítám