Hlavní obsah

Aktivisté na Slovensku odmontovali tabulku označující Tisovu ulici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Výtvarník Peter Kalmus a aktivista Michal Greško odmontovali v obci Varín v okresu Žilina tabulku s označením ulice Dr. Jozefa Tisu. Tabulku poté odevzdali na policii.

Foto: Facebook Jána Benčíka

Aktivisté s odmontovanou cedulí s názvem ulice

Článek

„Našim cílem nebylo něco poškodit. Je to projev občanského postoje,“ citoval Greška web sme.sk.

Kalmus upozornil, že tato ulice je jako jediná na Slovensku pojmenovaná po prezidentovi Slovenského štátu, který byl po druhé světové válce právoplatně odsouzený k smrti jako válečný zločinec. „Nese odpovědnost za smrt minimálně 70tisíc židovských spoluobčanů,“ konstatoval výtvarník.

Národní kriminální agentura NAKA loni obvinila deset zastupitelů z obce Varín, kteří odmítli přejmenování Tisovy ulice. Byli obviněni z přečinu projevu sympatie ke hnutí směřujícímu k potlačování základních práv a svobod. Speciální prokurátor Daniel Lipšic letos jejich obvinění zrušil.

Na Slovensku padla obvinění za obhajobu Tisovy ulice

Zahraniční

Denník N v této souvislosti upozorňuje, že prezident fašistického Slovenského štátu ve Varíně nikdy nebyl a nemá žádné vazby na tuto obec. Ulice byla původně pojmenovaná paradoxně po hrdinovi Slovenského národního povstání (SNP) kapitánu Ladislavu Pflieglovi, který se ve Varíně narodil. Obecní zastupitelé ulici přejmenovali na Tisovu těsně po rozdělení Československa v roce 1993.

Obyvatelé zmíněné ulice říkají, že na název ulice si už zvykli a změna názvu jim způsobí zbytečné papírování a vybavování nových dokladů.

Prezident Slovenského štátu byl po druhé světové válce odsouzen jako válečný zločinec a v roce 1947 byl oběšen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám