Hlavní obsah

Dvouletou Izraelku chtějí v Británii odpojit od přístrojů. Pomozte, žádá Rivlin Charlese

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelský prezident Reuven Rivlin požádal následníka britského trůnu prince Charlese o intervenci v případu těžce nemocné dvouleté Izraelky, která je hospitalizovaná v Manchesteru. Informovala o tom ve středu agentura Reuters.

Otec dvouleté Alty žádá o pomoc i veřejnostVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Nejvyšší soud v Londýně v květnu rozhodl, že je možné dívku odpojit od přístrojů. Dvouletá Alta Fixslerová je na nich závislá od narození. Má těžce poškozený mozek a bez pomoci přístrojů nemůže jíst, pít ani dýchat. Její otec požádal o převoz dívky do Izraele s tím, že ultraortodoxní víra, k níž se rodina hlásí, nedovoluje jakýkoli zásah do běhu života a jeho předčasné ukončení.

Soud ale dospěl k závěru, že žádný prostředek nemůže stav dívky zlepšit a že převoz by jí způsobil další utrpení.

Španělsko uzákonilo eutanázii

Evropa

Rivlin v dopise podle Reuters požádal prince Charlese, aby pomohl Altiným rodičům v jejich snaze dostat dceru do Izraele. „Jejich víra je proti ukončení léčby, která může prodloužit život. Dohodli bezpečný převoz a pokračování v léčbě v Izraeli. Bude to tragédie, pokud nebude možné přání rodičů splnit v souladu se zákonem i jejich náboženskou vírou,” napsal Rivlin.

O tom, že je Izrael připraven převzít péči o dítě, informoval Británii už minulý týden izraelský ministr zdravotnictví.

Otec dítěte Avraham Fixsler sdělil, že našel v Izraeli lékaře, kteří jsou připraveni odjet do Manchesteru a informovat rodinu o léčbě, jež přichází pro dítě v úvahu. „Myslíme si, že netrpí, a chceme mít právo zachovat ji při životě,” sdělil otec.

Reklama

Výběr článků

Načítám