Hlavní obsah

Dutroux řečnil tři hodiny: Nejsem vinen úplně vším

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Belgický pedofil Marc Dutroux se ve čtvrtek u soudu ve svém závěrečném projevu označil za oběť "organizovaného lynčování". V monologu trvajícím déle než tři hodiny kritizoval proces a belgickou společnost, která z něj chce údajně učinit "univerzálního viníka". Tvrdil, že není zodpovědný za smrt čtyř dívek, jak mu obžaloba klade za vinu.

Foto: Martina Váňová
Článek

Podle rádia RTBF vystupoval Dutroux nejprve poníženě. "Žádný ze skutků, který jsem opravdu udělal, nepopírám. Jsem zde, abych byl odsouzen," uvedl Dutroux.

Poté se omluvil obětem s tím, že nežádá, aby mu prominuly. Po deseti minutách se však jeho tón změnil. Dutroux kritizoval průběh procesu i experty, kteří ho označili za psychopata. Poukázal přitom na některé nevysvětlené skutečnosti.

Sedmačtyřicetiletý Dutroux je obžalován, že v letech 1995 a 1996 unesl, věznil a zneužíval šest belgických dívek ve věku od osmi do 19 let, z nichž jen dvě vyvázly z pekla živé; obě před soudem svědčily. Mezitím podle obžaloby také zavraždil svého komplice Bernarda Weinsteina a omámil a znásilnil tři slovenské dívky.

Spolu s Dutrouxem na lavici obžalovaných - přesněji do boxů za neprůstřelným sklem - usedli jeho manželka Michelle Martinová a narkoman Michel Lelievre, kteří Dutrouxovi s únosy pomáhali, jakož i Michel Nihoul, který čelí obvinění ze spiknutí se zločinci.

Přiznal jen únos a podíl na smrti

Muž, jehož média označují za nejvíce nenáviděného muže v Belgii, přiznal únos dvou dospívajících Vlámek An a Eefje a podíl na jejich smrti. Odmítl však, že by je sám zavraždil. "Jsem zodpovědný za jejich smrt, protože jsem je nechal odejít," uvedl Dutroux.

Smrt dívek má podle něj na svědomí jeho tehdejší komplic Bernard Weinstein a Michel Lelievre. Dívky prý unesl na objednávku Michela Nihoula, aby se mohl "těšit jeho ochraně". Za Nihoulem, který je jen kolečkem v pedofilním soukolí, stojí "síť více či méně úplatných lidí", prohlásil zločinec, opírající se o své poznámky.

Dutroux se rovněž snažil zbavit odpovědnosti za únos a smrt osmiletých děvčat Julie a Melissy. Dívky podle něj dostala na starost jeho žena Michelle Martinová, protože on sám byl ve vězení za krádež. Z domu v Marcinelle, kde byly vězněny, je v lednu 1996 rovněž odvedl Weinstein, prohlásil Dutroux.

Porotci rozhodnou v izolaci

Po patnácti týdnech procesu se porotci pravděpodobně v pondělí odeberou do "izolace" do kasáren několik kilometrů od Arlonu, kde se líčení koná. Nebudou smět vycházet ani komunikovat s vnějším světem.

Na 260 otázek o vině obžalovaných odpoví "ano" nebo "ne". Porotců je dvanáct, v případě poměru 6:6 rozhodnou ve prospěch obžalovaného. V případě poměru 7:5 budou hlasovat ještě tři profesionální soudci. Verdikt by mohl padnout v polovině příštího týdne.

Reklama

Související témata:

Související články

Proces s Dutrouxem se Belgii prodraží

Proces století s Markem Dutrouxem, obžalovaným z únosů šesti děvčátek a zavinění smrti čtyř z nich, přijde Belgii na 4,66 miliónů eur (asi 149 miliónů Kč)....

Pedofil Dutroux soudní přelíčení prospal

Únosy, věznění, znásilňování a smrti dívek v úterý znovu ožily v soudní síni belgického Arlonu. Na pořadu "procesu století" bylo čtení obžaloby proti bývalému...

Výběr článků

Načítám