Hlavní obsah

Delegáti klimatické konference v poušti si stěžovali na nedostatek jídla

V loňském roce se hitem konference OSN o změnách klimatu COP26 stal skotský nápoj Irn-Bru, který většina delegátů ochutnala poprvé. Ale leitmotivem letošní konference COP27 je snaha delegátů sehnat alespoň nějaké jídlo a pití, napsal zpravodajský server The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Klimatická konference v Egyptě

Článek

Během prvních několika dní COP27 stály vodní fontánky a ledničky vyzdobené logem sponzora Coca-Coly prázdné pod africkým sluncem a žíznící delegáti se na ně mohli jen dívat. Obsluha stánků se mezi sebou hašteřila, jak se tenčila zásoba posledních sendvičů, dílků slaných koláčů a croissantů.

Jediným místem, které nedostatek nepostihl, byly stánky se zmrzlinou. Jedna z účastnic konference řekla, že měla za celý den jen tři zmrzliny. „Snažila jsem se dát si v hotelu velkou snídani, ale nefunguje to,“ dodala žena, která pracuje pro nevládní organizaci. Stejně jako všichni ostatní, s nimiž novináři listu The Guardian mluvili, si nepřála uvést své jméno.

Teď už mám jenom hrušku. Nesehnala jsem žádnou vodu
účastnice konference

„Bylo to hrozné. Je tu jedna fronta na jídlo a druhá na placení. Dobře, že jsou lidi poctiví. Včera jsem měla tři zmrzliny, než jsem konečně zaplatila,“ dodala.

O kousek dál delegátce jedné americké univerzity zbyla poslední část svačiny, kterou si zabalila do igelitového sáčku, v němž byly původně zabalené její hotelové papuče. Na stěnách sáčku se rozpouštěly zbytky čokolády po koblize, kterou už snědla.

„Teď už mám jenom hrušku. Nesehnala jsem žádnou vodu. Jsou tu jen pomerančové a mangové nápoje. Moji kolegové mě varovali, tak jsem přišla připravená,“ řekla.

Neměli bychom si stěžovat. Je to konference v poušti v rozvojové zemi
účastník konference

V předvečer COP27, kdy se vyjednavači dohadovali, zda do programu jednání zařadit ztráty a škody, přispěl nedostatek jídla k napjaté atmosféře konference.

Delegáti se krmili jídly z McDonaldu, který byl přes poušť dovezen do konferenčního střediska. První den konference se po celém dějišti jednání tvořily dlouhé fronty a někteří čekali na cokoli k jídlu až 45 minut.

„Je snadné si koupit zmrzlinu, pokud ji chcete. Neměli bychom si stěžovat. Je to konference v poušti v rozvojové zemi. Nevěděl jsem, co tu mám čekat, ale aspoň že v konferenčních pavilonech je káva zdarma,“ řekl jeden z delegátů. „Fronty jsou dlouhé a jídlo jen základní. Není tu nic pro vegetariány, což je na klimatické konferenci zvláštní,“ dodal další účastník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám