Hlavní obsah

Čínský lunární rok Zajíce nabízí zklidnění a vyváženost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový čínský rok pod vládou vodního Zajíce, který oficiálně začíná v sobotu, přinese možnost zklidnění a nalezení duchovní rovnováhy, ujišťují odborníci.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Lidé se chystají na oslavy čínského nového lunárního roku.

Článek

Mírumilovný Zajíc střídá dravého Tygra, který vládl loňsku. Příštích 12 měsíců tak nabízí příležitost více relaxovat a rozjímat, míní experti. „(Nový rok) přináší naději na mír a prosperitu místo války a zmatku,“ myslí si Kim Seong-kon ze Soulské národní univerzity. Sám doufá, že „naši političtí lídři budou jako zajíci – více opatrní a uvážliví“.

Podle filipínské astroložky Marites Allenové bude letošek šťastným rokem pro většinu znamení, zejména pro lidi narozené v Zajíci (v letech 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011 a letos).

Pozor by si měli dát zrození v Draku (v letech 1952, 1964, 1976, 1988, 2000 a 2012). „Připravte se na možné negativní události způsobené nepřátelskými energiemi,“ varuje Allenová a radí k trpělivosti i toleranci.

Covid na ústupu

Období kolem nového lunárního roku je spojeno s největší lidskou migrační vlnou na planetě, kdy stovky milionů Číňanů cestují do malých měst a venkovských oblastí, aby zde Svátky jara (jak se taky čínský Nový rok nazývá) oslavili v rodinném kruhu. Děje se tak v době, kdy země čelí silné vlně covidových nákaz, podle čínských úřadů je však už celonárodní epidemie za vrcholem a nyní lze čekat spíš jen možná lokální ohniska.

Čínská Národní zdravotnická komise (NHC) ve čtvrtek informovala, že počet návštěvníků oddělení pro pacienty s horečkou se ve srovnání s koncem prosince snížil o 94 procent. O téměř polovinu také ve srovnání se začátkem měsíce klesl počet návštěv pohotovostí, stejně jako počet závažně nemocných pacientů. Zhruba 85 procent lidí v nemocnicích jsou nyní necovidoví pacienti, dodala NHC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám