Hlavní obsah

Čínská průzkumná loď přidělávala na Srí Lance týden starosti Indii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská vojenská průzkumná loď týden kotvila na Srí Lance. Nesouhlasila s tím sousední Indie, která se obávala, že srílanský přístav poslouží jako čínská vojenská základna. Srí Lanka se kvůli ekonomické krizi musí spoléhat jak na Čínu, tak na Indii. Kotvení průzkumné lodi tak pro ni bylo ožehavé a sledovali jej i USA a západní spojenci.

Foto: Profimedia.cz

Čínská vojenská průzkumná loď Yuan Wang 5 po zakotvení u Srí Lanky.

Článek

Podle expertů patří plavidlo Yuan Wang 5 do skupiny čínských lodí, které monitorují starty balistických raket a satelitů.

Podle jejího kapitána měla návštěva na Srí Lance „prohloubit výměnu mezi Čínou a Srí Lankou na poli vesmírné vědy a techniky a podpořit společný pokrok vesmírného průmyslu obou zemí“.

Indie se ale obávala, že by mohla Čína přístav Hambantota využít jako vojenskou základnu. Nakonec se tak nestalo a loď po týdnu v pondělí odplula.

Krátká návštěva se přesto podle serveru The Guardian stala pro Indii trnem v oku. Vadí jí zvyšující se vliv Číny v Indickém oceánu. Podle serveru kotvení lodi sledovaly i Spojené státy.

Srí Lanka se ocitá ve složité situaci, protože se kvůli špatnému stavu ekonomiky musí spoléhat na finanční podporu Číny i Indie.

Nejprve proto návštěvu čínského výzkumného plavidla o týden zdržela, pak to ale povolila, informovala agentura Reuters.

Čínská letadla a lodě se opět přiblížily k Tchaj-wanu

Svět

Přístav Hambantota před 20 lety spolufinancovala půjčkou sama Čína. Srí Lanka jej ale nestačila splácet, protože jeho provoz byl ztrátový. Čína jej tedy zabavila a převzala jeho provoz na základě 99 let trvající smlouvy o pronájmu.

Server NPR upozorňuje, že to kritici Pekingu označují za typický příklad „čínské dluhové pasti“.

Indie a západní země se obávají, že by Čína mohla přístav v politicky a ekonomicky nestabilní zemi zneužít k vojenským účelům.

Reklama

Výběr článků

Načítám