Hlavní obsah

Čína si zvolila nového premiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

V rámci rozsáhlých změn ve vedení státu jmenovalo Všečínské shromáždění lidových zástupců do čela vlády dosavadního vicepremiéra Wen Ťia-paa, zkušeného geologa, ale i ekonoma a dlouholetého člena stranického aparátu.

Foto: Lenka Zvonková

Farmářským trhům by měl být vyhrazen prostor před valašskoklobouckým muzeem a v jeho okolí

Článek

V loňském internetovém hlasování o popularitě nejvyšších představitelů Číny byl Wen Ťia-pao vybrán jako nejoblíbenější.

Prvořadým úkolem jeho týmu bude boj se stagnací na venkově, s vzrůstající nezaměstnaností a s chronickou korupcí. Šedesátiletý Wen Ťia-pao je přívrženec bývalých reformních generálních tajemníků ústředního výboru Komunistické strany Číny Chu Jao-panga a Čao C'-janga, byl pravou rukou odcházejícího premiéra Ču Žung-ťiho, má ale blízko i ke generálnímu tajemníkovi ÚV KS Číny a nastupujícímu prezidentovi Chu Ťin-tchaovi. Setkali se spolu při práci v chudé severozápadní provincii Kan-su.

Jako nejmladší vicepremiér získal pověst suverénního politika s přehledem o problémech v řadě oborů. Byl dosud odpovědný za finanční a zemědělské reformy, kapitalizaci státních bank, za ekonomický rozvoj západní Číny, ale i za ochranu životního prostředí. V těchto oblastech je považován za znalce. Hostitelé v zahraničí oceňují vedle odbornosti jeho neformální chování.

Prioritou je ekonomický rozvoj Číny

Od nastupující politické hvězdy, liberála s otevřenými postoji, se očekává, že bude pokračovat v reformách Ču Žung-ťiho, zvýší důraz na finanční politiku a na ochranu životního prostředí.

Za svou prioritu Wen považuje úsilí o ekonomický rozvoj a plné pracovní nasazení v zájmu lidu. Jedině tak může dle Wena zůstat KS Číny silnou, udržet si podporu a sdílet společný osud s čínským lidem.

Pozornost médií přitahuje Wen Ťia-paovo "přežití" liberálních generálních tajemníků. Obratností si zachoval přízeň stranického vedení jak po sebekritice a odstoupení Chu Jao-panga v lednu 1987, tak po sesazení Čao C'-janga v roce 1989.

I když v květnu 1989 byl po boku Čao C'-janga při jeho návštěvě demonstrujících studentů na náměstí Tchien-an-men, nestal se politickou mrtvolou.

Na rozdíl od odcházejícího, mnohdy neomaleného Ču Žung-ťiho není Wen útočný, nebouchá pěstí do stolu a neuznává diktátorské praktiky. V posledním období si získal další sympatie snahou pomoci obětem důlních katastrof a zemětřesení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám