Hlavní obsah

CIA pronikla do al-Kajdá před 11. zářím, ale neuspěla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká Ústřední zpravodajská služba CIA infiltrovala teroristickou síť al-Kajdá ještě před tragickými atentáty z 11. září 2001. Její agenti ale byli v organizaci na nízké úrovni. Prohlásil to bývalý představitel Bílého domu pro boj s terorismem Richard Clarke v tajném slyšení před výborem Kongresu v roce 2002.

Foto: Jana Matějíková

Ulice 8. pěšího pluku a Ostravská.

Článek

Podle jeho slov přikázal ředitel CIA George Tenet v roce 1999 "lidskou infiltraci" do al-Kajdá.

"V příštích třech letech se tím nebo jiným způsobem proniknutí do sítě podařilo, žádné ale nebylo na tak vysoké úrovni, aby nám předem mohli říci, co se bude dít. Proto jsme nemohli spustit vojenský úder směřující k zabití Usámy bin Ládina," zdůraznil Clarke ve výpovědi, která byla tento týden zveřejněna v USA.

Také v letech 1997 a 1998 měli Američané v Afghánistánu buňku, která měla bin Ládina sledovat. Informace od ní však nedorazily nikdy v čas.

Přesto díky ní byli Američané možnosti dostat bin Ládina nejblíže: v roce 1998 odvetou za útoky na velvyslanectví USA v Nairobi a Dáresalámu vystřelila americká letadla rakety na výcvikový tábor al-Kajdá v Afghánistánu, v němž měl Usáma bin Ládin být. "Dozvěděli jsme se, že tábor opustil hodinku předtím, než rakety dopadly," uvedl Clarke.

Usáma nemůže řídit operace

Nejhledanější terorista světa Usáma bin Ládin je pod takovým tlakem pákistánské armády, že je již zcela zbaven možnosti řídit teroristické operace.

Prohlásil to generál Lance Smith z generálního štábu americké armády, podle něhož špičky al-Kajdá jsou v podstatě pořád na útěku.

"Skrývají se v nejzapadlejším koutě světa, jsou odříznuti od komunikací a s civilizací udržují spojení jen prostřednictvím poslů. Nejsou schopni vydávat rozkazy, pouze čas od času předávají svým věrným ideologicky motivovaná poselství na videonahrávkách," dodal Smith.

Tlak pákistánských sil na bin Ládina navíc v posledních měsících sílí - letos poprvé zůstanou v Jižním Vazíristánu na západě země i přes zimu, a nedají tak teroristům šanci k oddechu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám