Hlavní obsah

Česká orchidejová kauza odročena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MANUKAU

Novozélandský soud ve čtvrtek znovu odročil jednání s dvěma Čechy, kteří jsou obviněni z krádeže a pašování ohrožených druhů orchidejí. Jak řekl rozhlasové stanici Radiožurnál Karel Šrol z českého konzulátu v australském Sydney, jednání se uskuteční za týden 5. února.

Foto: Libuše Miarková

Javornický zámek s hodinami, které se zastavily před sedmi lety.

Článek

O odklad požádala obhájkyně obou Čechů, protože zatím neměla možnost prostudovat celý spis. Napsal to dnes novozélandský list The Dominion Post. Soud obhájkyni Colleen Newtonové vyhověl a odročil jednání na příští čtvrtek.

Obvinění jsou děkan Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Čestmír Číhalík a bývalý pracovník České inspekce životního prostředí Jindřich Šmiták z Brna. Novozélandské úřady je obvinily z obchodu s ohroženými druhy, za což jim hrozí až tříleté vězení nebo vysoká pokuta, případně obojí dohromady.

Češi doufají ve zmírnění obvinění

Číhalík Radiožurnálu řekl, že si od odročení slibují zmírnění obvinění. Expertizy podle něj už potvrdily, že v herbáři neměli žádné ohrožené druhy. "Z mých zhruba 200 položek rostlin, které bez problémů lze sbírat a bez problémů lze je vyvézt, tam mám 15 položek orchidejí v suché formě, to znamená v herbářových položkách v té nadzemní části orchodejovitých rostlin, na které jsem měl mít povolení a neměl, takže to je z mého pohledu ono provinění," řekl.

Oba Češi, kteří jsou na svobodě, museli odevzdat pasy. Vinu ale popírají. Byli zadrženi 18. ledna na letišti v Aucklandu. Proces se měl konat už před týdnem, ale také tehdy obhájkyně požádala o odklad.

The Dominion Post napsal, že dvojice byla dnes opět propuštěna na kauci. Před soud v Manukau na Novém Zélandu musí předstoupit znovu za týden, kdy se již bude muset oficiálně vyjádřit k obvinění - jestli ho popírá nebo se přiznává.

Nejvyšší trest, který se stanovuje za porušení zákonů o ochraně ohrožených druhů, jsou tři roky vězení nebo 50 000 novozélandských dolarů (téměř 900 000 Kč) pokuty anebo obojí najednou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám