Hlavní obsah

Britští námořníci odmítli plout na opravované jaderné ponorce

Právo, DPA, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Jedenáct britských námořníků bylo na vlastní žádost uvolněno ze služby na jaderné ponorce Trafalgar, protože nedůvěřovali kvalitě provedených oprav. Ponorka má vyplout na moře v nejbližších dnech.

Foto: Venca Turek
Článek

"Námořnictvo by nevyslalo námořníky na moře v případě, že by nebylo přesvědčeno o bezpečnosti plavidla," uvádí prohlášení vojenského velitelství. "V uvedeném případě nešlo o vzpouru, ani o přímé odmítnutí rozkazu."

Ministerstvo obrany dementovalo, že oprava stála 60 mil. liber. Kapitán ponorky Mark Williams minulý týden uvolnil 11 námořníků ze služby a posádku doplnil ze záložníků na plný počet 109 mužů. Každý z nich byl poté dotázán, zda má námitky proti vyplutí.

Ponorka je podle Williamse plně připravená a nyní čeká v Devonportu na rozkaz k nasazení. HMS Trafalgar klesla v listopadu 2002 na dno u ostrova Skye po navigační chybě dvou jejích velitelů. Tři námořníci byli zraněni, škoda na ponorce dosáhla dvou miliónů liber (téměř 100 mil. Kč).

Podle velitelství nedošlo k významnému úniku radioaktivity a následné opravy přídě ponorky a kotevního systému byly provedeny v odpovídající kvalitě.

Britská média však upozornila, že v posledních třech týdnech došlo na ponorce k dalším nehodám - tři námořníci se nadýchali výfukových zplodin při poruše ventilace a v dalším případě unikl z chladicího systému freon, takže posádka musela použít plynové masky. Kvůli tomu muselo být plavidlo opět opravováno na základně Faslane.

Související témata:

Výběr článků

Načítám