Hlavní obsah

Britský iluzionista přežil ruskou ruletu

– LONDÝN

Ruskou ruletu předvedl publiku v neděli britský iluzionista Derren Brown. Do spánku si střílel z pistole nabité vybraným dobrovolníkem. Brown tvrdí, že umí číst myšlenky, a proto věděl, do které komory zbraně dobrovolník náboj vsunul. Televize Channel 4 pořad vysílala i přes kritiku policie; z právních důvodů byl natáčen na tajném místě mimo Británii.

Článek

Kritikové pořadu jej označili za "nevkusný a nezodpovědný".  Televize program vysílala se zpožděním, aby jej mohla zastavit v případě, že by iluzionista přečetl dobrovolníkovy myšlenky špatně a ustřelil si hlavu.

Pátý výstřel byl ostrý

Brown, jenž se prohlašuje za odborníka na čtení myšlenek, vyzval jednoho z 12 000 přihlášených dobrovolníků, aby vložil jediný náboj do jedné ze šesti komor zbraně. Pomocí čtení myšlenek údajně zjistil, kterou komoru dobrovolník nabil.

Dvakrát vystřelil s hlavní u hlavy, potřetí zbraň odklonil, ale i tentokrát střelil naprázdno. Po několika minutách soustředění znovu pálil na vlastní hlavu a pak velmi rychle ostrým nábojem do stěny z pytlů s pískem.

Brown tvrdí, že je při čtení myšlenek úspěšný na 90 procent. V minulosti při představení odhalil číslo bankovního konta a přišel studiem rukou na zaměstnání dotyčného. Při kousku se střelbou do vlastní hlavy nechal dobrovolníka odříkat řadu čísel od jedné do šesti.

Policie nesouhlasila

Britská policie ohlášenou show předem odsoudila a žádala, aby bylo vysílání zrušeno. Dvaatřicetiletý Brown a Channel 4 tvrdí, že nejde o nezodpovědnou zábavu. Cílem je prý ukázat nebezpečí, které zbraně představují. Během hodinového pořadu bylo opakováno varování, aby tento kousek lidé nezkoušeli sami doma.

Pořad byl odvysílán poté, co minulý týden Británií proběhla vlna ozbrojených útoků, jež mají dvě oběti na životech a několik lidí včetně liverpoolského fotbalisty bylo zraněno.

Kouzelníka v Las Vegas málem zabil tygr

Ale i zkušenému iluzionistovi se mohou věci vymknout z rukou. Své o tom ví 59letý kouzelník Roy Horn, černovlasá polovička slavného lasvegaského dua Siegfried a Roy, jehož v pátek během představení v hotelovém kasinu Mirage napadl tygr.

Sedmiletý bílý tygr Montecore vystupoval s Royem poprvé, když náhle kouzelníka kousl do krku a odtáhl jej z jeviště "jako hadrovou panenku", jak incident popsali diváci z publika. Roy ztratil hodně krve a jeho stav byl kritický. Poslední zprávy však uvádějí, že je stabilizován a dokonce se i snažil komunikovat.

Dvojice Siegfried a Roy je v Las Vegas populární již tři desítky let, a to právě pro její živá vystoupení s tygry. Představení dua byla až do Vánoc zrušena.

Anketa

Sledujete rádi vystoupení iluzionistů, mágů a kouzelníků?
ano
38,9 %
ne
61,1 %
Celkem hlasovalo 239 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám