Hlavní obsah

Britská policie vznesla čtyři obvinění kvůli ricinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Londýnská policie v sobotu oficiálně vznesla obvinění vůči čtyřem mužům zadrženým v souvislosti s odhalením domácí laboratoře pro výrobu ricinu, prudkého toxinu, na jehož účinky chybí protilátka. Další tři lidé jsou ve vazbě a policie neuvedla, zda proti nim má také důkazy.

Foto: Antonín Šácha

Březolupská motoburza

Článek

Jedna z obžalob se týká vývoje, respektive výroby chemických zbraní. Obžalovaní, Mulud Feddag, Sidali Feddag, Samir Feddag a Mustafa Talíb, by měli v pondělí stanout před soudem. Pátý Severoafričan čelí obžalobě z padělatelství. Šestý byl nejprve propuštěn na svobodu, ale poté znovu zatčen na základě podezření z držení drog a nesrovnalostí týkajících se povolení k pobytu. Sedmý muž byl předán imigračnímu úřadu.

Detektivové Scotland Yardu odmítají upřesnit, ze které země obžalovaní pocházejí. Britská média však píší tom, že muži jsou z Alžírska.

Ricin by mohl být použit pro cílené vraždy

Britská policie nalezla tuto prudce jedovatou látku předminulý víkend na severním předměstí Londýna Wood Green v jedné dílně. Zajistila v ní ale už jen stopy smrtelné látky, takže zatím neví, kde jed je a kolik ho bylo vyrobeno. "

"Ricin není vhodný jako zbraň hromadného ničení. Spíše by mohl být použit pro cílené vraždy či atentáty," uvedl Brian Mallohnay z univerzity v Birminghamu.

Němci varováni před možností útoků

Institut Roberta Kocha varoval před nebezpečím teroristických útoků biologickými zbraněmi v SRN. "Je možné, že teroristé použijí ricin k přesně cíleným úderům," upozornil v týdeníku Focus šéf institutu Reinhard Kurth. "Miligram ricinu dokáže zabít dospělého člověka. Dá se snadno získat, do lidského těla může proniknout potravinami a na přípravu jedu je zapotřebí poměrně málo odborných znalostí," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám