Hlavní obsah

Bratislava má první podzemní kruhový objezd

Bratislava

Ve slovenském hlavním městě otevřeli nákupní centrum, jehož součástí je také nové autobusové nádraží. Přístup do komplexu vede pro automobilisty přes podzemní kruhový objezd, který je první svého druhu na Slovensku.

Podzemní kruhový objezd v BratislavěVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Podzemní kruhový objezd umožňuje vjezd i výjezd vozidel tak, že to sníží prašnost, která bývá pro prostředí autobusových nádraží jinak běžná.

„Kruhový objezd je 15 metrů pod vozovkou. Z podzemní křižovatky je možný výjezd čtyřmi směry. Dva výjezdy směřují na ulici Mlynské Nivy, třetí do parkoviště a čtvrtý do prostor podzemního autobusového nádraží,“ uvedla developerská společnost HB Reavis.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Autobusové nádraží je umístěno v podzemí.

Zelená střecha i fasáda 

Zeleň je nejen na střeše nákupního centra, ale i na její fasádě. „Svisle sázené rostliny jsou zakořeněny ve speciální minerální vlně, aby si udržely vlhkost, živiny a zároveň mohly dál růst,“ konstatovala developerská společnost. Na střeše je trávník, různé rostliny, běžecká dráha i hřiště pro děti.

Po rekonstrukci se přilehlá ulice Mlynské Nivy stala novým městským bulvárem. Pronajímatelná plocha celého projektu přesahuje 130 tisíc metrů čtverečních. Podle odborného časopisu Property EU je zóna Nové Nivy momentálně největším developerským projektem v Evropě. Součástí projektu je také výšková budova Nivy Tower, která je v současnosti se svými 125 metry nejvyšší budou v Bratislavě.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Zelená střecha nového nákupního centra

Parkoviště pro kola

V přilehlé cyklověži bude možné zaparkovat 118 kol. V zařízení je možné zaparkovat kolo rychle, pohodlně a hlavně bezpečně. Zájemce umístí kolo do vyznačeného žlábku a vše potřebné už vykoná automatizovaný systém cyklověže. Systém vydá cyklistovi unikátní kód, který slouží k pozdějšímu vyzvednutí kola. Společně s kolem zde může cyklista odložit také přilbu, dětskou sedačku, tašku a jiné příslušenství.

V cyklověži je možné zaparkovat kolo bezplatně po dobu čtyř hodin. Pak se platí jedno euro za každou započatou hodinu. V okolí nového nákupního střediska postavili také nové cyklotrasy o délce jednoho kilometru.

Reklama

Výběr článků

Načítám