Hlavní obsah

Ženy z Kuvajtu mohou cestovat do ciziny bez manželova svolení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuvajtské ženy mají právo obdržet cestovní doklad bez manželova svolení. Rozhodl tak ústavní soud, podle jehož výroku zákon starý více než 40 let, který vyžadoval svolení manžela při vydávání pasu pro ženu, odporuje ústavě. Informoval o tom kuvajtský deník Al-Kabás.

Foto: Ahmad Masood , Reuters

Aktivistky ale tvrdí, že mnoho práv je kuvajtským ženám stále upíráno.

Článek

Soud dospěl k závěru, že zákon z roku 1962 upírá ženám jednat jako samostatné bytosti rovnocenné mužům. Proti tomuto rozhodnutí není odvolání.

Kuvajt je považován v oblasti Perského zálivu za zemi s nejotevřenějším politickým systém a rozhodnutí o pasech je dalším vítězstvím pro Kuvajťanky. Před čtyřmi lety získaly volební právo a taky právo kandidovat ve volbách. Na rozdíl od sousední konzervativní Saúdské Arábie mohou také řídit automobil. V kuvajtském parlamentu s 50 volenými poslanci jsou čtyři ženy.

Aktivistky ale tvrdí, že mnoho práv je kuvajtským ženám stále upíráno. Řadí k nim rovnoprávný přístup k vládním bytům a právo přenést své občanství na děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám