Hlavní obsah

Vdova po Arafatovi žaluje údajnou vraždu svého muže

Paříž

Vdova po předsedovi palestinské samosprávy Jásiru Arafatovi v úterý v Paříži podala žalobu pro údajnou vraždu manžela, který zemřel v listopadu 2004 ve francouzské nemocnici. Suha Arafatová přitom podle agentury AP neobviňuje žádnou konkrétní osobu ani stát, jen chce nechat vyšetřit toto podle ní důvodné podezření.

Článek

O příčině Arafatovy smrti se začalo znovu spekulovat začátkem měsíce, když stanice Al-Džazíra odvysílala dokument o možné příčině smrti někdejšího palestinského vůdce. Suha Arafatová dala k dispozici osobní věci manžela jedné švýcarské laboratoři a ta ve zprávě hovoří o vysokých hodnotách polonia obsažených v těchto věcech. Palestinské vedení pak dalo souhlas k exhumaci těla. Ta ale zatím prý nebyla provedena.

Francouzský soud nyní podle AP rozhodne, zda přijme žalobu Arafatové a zahájí vyšetřování, nebo ji zamítne jako neopodstatněnou.

Arafat byl kvůli blíže neupřesněným vážným zdravotním potížím převezen 29. října 2004 do Francie. Zhruba o 14 dnů později, 11. listopadu, tu zemřel ve věku 75 let. Přesná příčina jeho úmrtí ale nebyla oficiálně oznámena.

Podle neoficiálních lékařských zdrojů vyšetření po jeho hospitalizaci ukázalo, že Arafat má vážně poškozená játra, a byl umístěn na hematologické oddělení. Údajně šlo u něj o cirhózu jater.

"Pro neznalé lidi cirhóza znamená alkoholismus. V tomto kontextu to však není možné," citoval před lety francouzský tisk jednoho z lékařů, který narážel na Arafatovu abstinenci, kterou mu nařizovala islámská víra.

Nejpravděpodobnějším scénářem jeho úmrtí je podle francouzských lékařů to, že kóma vyvolalo zhoršení stavu jater a že nakonec nastalo vnitřní krvácení. Palestinští a francouzští představitelé tvrdili, že lékaři provedli testy, které vyloučily rakovinu, leukemii i otravu. Právě o otravě se ale dosud spekuluje.

Arafatův synovec nedávno obvinil Izrael, že jeho strýce otrávil. Podle Násira Kidvy Izrael k tomu použil polonium. Také Suha již dříve několikrát zdůraznila, že Izrael a Spojené státy se rozhodly zbavit Arafata, protože usiloval o vytvoření samostatného palestinského státu, což podle ní tehdy oba tyto státy vnímaly jako překážku pro mír na Blízkém východě.

Arafatova rodina ale po jeho smrti o pitvu nepožádala. Suha k tomu Al-Džazíře řekla, že v šoku z manželovy smrti jí to tehdy nepřišlo na mysl. Arafat je pohřben v mauzoleu v Ramalláhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám