Hlavní obsah

V Turecku zemřel při havárii letecký akrobat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

V Turecku se ve středu odpoledne zabil při cvičném letu pilot tureckého akrobatického týmu. Stroj Canadair NF-5A Freedom Fighter se zřítil v centrální provincii Koyna. Smrt kapitána Buraka Genççelebiho potvrdilo turecké ministerstvo obrany.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Turecku zemřel při havárii letecký akrobatVideo: Reuters

 
Článek

„Stroj NF-5 patřící našim vzdušným silám, který byl na letu v Konyi, měl ve 14:15 (13:15 SELČ) z neznámých důvodů nehodu,“ uvedlo turecké ministerstvo obrany. Stroj se zřítil u obce Fevzi Cakmak. Příčina nehody se vyšetřuje.

Rodině pilota kondoloval turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a ministr obrany Hulusi Akar. Ministerstvo připomnělo pilotovo působení v akrobatickém týmu Turecké hvězdy, když zveřejnilo video z jejich vystoupení. „Budeme na tebe vzpomínat u těchto krásných záběrů. Ukazují tvůj podpis na nebi, který jsi udělal beze strachu k uctění naší turecké vlajky a vznešeného národa,“ napsalo ministerstvo.

Skupina Turecké hvězdy vznikla v listopadu 1992. V současnosti má statut samostatné perutě s označením 134. akrobatická peruť. Původně to byla čtyřčlenná skupina, ale od roku 2004 vystupují v osmi. Využívají lehkých dvoumotorových stíhacích letounu NF-5A Freedom Fighter, mají jich šestnáct. Letité stroje, vyvinuté v šedesátých letech, se od roku 2010 modernizují a prodlužuje se jim životnost.

Akrobatická skupina sídlí na základně proudových letounů v Konyi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám