Hlavní obsah

Útoky v Iráku si vyžádaly 25 mrtvých

Bagdád

Nejméně dvacet pět mrtvých si vyžádaly za posledních 24 hodin útoky v Iráku, uvedla ve čtvrtek agentura DPA. Atentáty byly spáchány v hlavním městě Bagdádu, na severu v Mosúlu i v Híle. Právě tam byl masakr nejhorší. Zemřelo patnáct osob a 60 lidí bylo zraněno, uvedla BBC.

Foto: Habib, Reuters

Místo atentátu v Híle

Článek

Obětí explozí náloží v autech se stal v Híle i vysoký představitel šíitské strany prezidenta Núrího Málikího Davá. Při explozích v garážích, u autobusového nádraží a hlavního stanoviště taxislužby zahynulo celkem patnáct lidí a 60 osob bylo zraněno. Tisková agentura Reuters uvádí 90 zraněných.

Atentátníci bomby nastražili na autobusovém nádraží. Mezi oběťmi jsou také pyrotechnici, kteří se pokoušeli podomácku vyrobenou nálož zneškodnit. Mezitím v nedalekém automobilu vybuchla další nálož, která odpálila i nálož, kterou se likvidovali pyrotechnici. 

V Bagdádu bylo zabito pět šíitů, kteří se účastnili pohřbu. Šíité nyní oslavují svátek ašúra, připomínající mučednickou smrt proroka Husajna ze 7. století.V době šíitských svátků často roste sektářské napětí v zemi. Další výbuch v Badádu zabil tři lidi.

V severoiráckém Mosúlu byli zastřeleni dva muži u historického kostela. 

Při útoku na kontrolní stanoviště v Kirkúku byli zabiti dva členové kmenové proamerické milice. Další tři byli zraněni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám