Hlavní obsah

USA bombardovaly obrněnou kolonu s vůdci Islámského státu, chalífa byl těžce zraněn

Irácké zdroje v neděli uvedly, že při pátečním americkém náletu na kolonu obrněných transportérů Islámského státu byl těžce zraněn jeho vůdce Abú Bakr Bagdádí. Spojené státy to nepotvrdily, ale Pentagon přiznal, že USA podnikly nálet na kolonu, kterou měli jet vysocí představitelé a velitelé Islámského státu.

První veřejné vystoupení abú Bakra Bagdádího

Článek

Televize Al-Arabíja zmínila, že Bagdádí byl těžce zraněn a místní irácká televize tvrdila, že jeden z jeho poradců byl zabit.

Pentagon oznámil, že při útoku byla zničena u Mosulu kolona deseti ozbrojených automobilů Islámského státu v rámci útoku na shromáždění vůdců IS. Podle dvou svědků byl terčem náletu dům, kde jednali vysocí představitelé Islámského státu možná včetně Bagdádího.

Podle svědků bojovníci IS vyklidili nemocnici, kde by mohli být ošetření zranění a pomocí tlampačů vyzývali obyvatele, aby darovali krev.

„Nemůžeme potvrdit, že byl vůdce IS Abú Bakr Bagdádí mezi přítomnými,“ uvedlo  velitelství CENTCOM, pod které spadají operace na Blízkém východě,  „útok demonstruje pokračující tlak, abychom teroristické síti IS dále omezili svobodu v manévrování, komunikaci a velení“.

Byly zabity a zraněny desítky lidí

Podle obyvatel se objevovaly nepotvrzené zprávy o tom, že šéf Islámského státu a jeho zástupce byli zabiti na západě Iráku.

Jordánské noviny Al Hadás napsaly, že při útoku na Al-Kaím byly zabity a zraněny desítky lidí a že osud Bagdádího je neznámý.

Náčelník generálního štábu britské armády generál Nick Houghton v neděli řekl, že i kdyby se potvrdilo, že IS přišel při útoku o své špičky, je schopen je bez problémů nahradit: "Nehodlám se unáhlit a tvrdit, že potenciální smrt jednoho z jejich vůdců bude pro IS znamenat strategický obrat. Vzhledem k popularitě, jaké se těší nyní jejich zvrhlá ideologie, si IS zachová schopnost regenerace, a to i v případě svých vůdců. Tato situace potrvá, dokud naše strategie nezačne mít také politický rozměr."

Reklama

Výběr článků

Načítám