Hlavní obsah

Turecko podniklo nálet na 16 cílů na severu Iráku

– ANKARA

Nejméně deset tureckých stíhacích letounů bombardovalo v noci na pátek pozice turecké separatistické Strany kurdských pracujících (PKK) v severním Iráku. Uvedly to turecké vojenské zdroje. Kurdi nálety potvrdili. Při náletech byla jedna osoba zraněna.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Turecký stíhací bombardér F-16 se vrací na základnu Diyarbakirz náletu na Kurdistán.

Článek

"Ve čtvrtek večer jsme zničili 16 cílů v oblasti pohoří Kandíl," uvedl mluvčí generálního štábu turecké armády brigádní generál Metin Gurak. Upřesnil, že se všechny stroje vrátily v pořádku na základnu.

Kurdští povstalci bombardování svých pozic u pohoří Kandíl nedaleko hranic s Íránem potvrdili. Útoky trvaly několik hodin a podle zdrojů z PKK při něm utrpěla zranění jedna osoba. Nálety zahájila turecké armáda ve čtvrtek večer.

Turecká vláda minulý týden uvedla, že požádá parlament, aby o rok prodloužil povolení vést údery proti základnám PKK, která má tisíce svých bojovníků rozmístěny v iráckém Kurdistánu.

Turecký parlament loni 17. října schválil text, který tureckou vládu opravňuje na dobu jednoho roku vést v případě nezbytnosti operace v severním Iráku. Turecko od té doby podniká nálety na pozice kurdských povstalců na severu Iráku a v únoru tam vedlo i krátkou pozemní ofenzivu

Reklama

Výběr článků

Načítám