Hlavní obsah

Saúdskoarabské soudy musí ženám rozvody potvrdit skrze SMS

Úřady v Saúdské Arábii ode dneška musí zajistit, že ženy nebudou rozvedeny, aniž by o tom věděly. O ukončení manželství je tak nově soudy musí informovat prostřednictvím zprávy SMS. Napsal o tom zpravodajský server BBC.

Foto: Faisal Al Nasser, Reuters

Ženy v Saúdské Arábii získávají více volnosti.

Článek

Právničky v nábožensky ultrakonzervativním království tvrdí, že nové opatření pomůže zabránit tajným rozvodům, kdy se muž rozvede a manželce o tom neřekne, a pomůže ženám vymáhat alimenty.

„Nové opatření zajistí, že ženy budou mít právo (na alimenty), když budou rozvedeny,” řekla v rozhovoru s agenturou Bloomberg právnička Nisrín Ghamdíová. „Rovněž to zajistí, že jakékoliv zplnomocnění z období před rozvodem nebude zneužito” doplnila.

Mnoho saúdskoarabských občanek se odvolalo poté, co byly rozvedeny, aniž by o tom věděly, řekla v rozhovoru pro místní noviny právnička Samía Hindíová.

Už mohou řídit, ale zůstávají v područí mužů

Od loňského roku mohou ženy v Saúdské Arábii řídit, stále však podléhají systému opatrovnictví, který je kombinací zvyklostí a zákonů a po ženách požaduje, aby k některým základním rozhodnutím měly svolení muže – otce, bratra či manžela.

Bez souhlasu muže Saúdské Arabky například nesmějí zažádat o cestovní pas, cestovat do zahraničí, vdát se, založit si bankovní účet, opustit vězení, začít podnikat či podstoupit plánovaný chirurgický zákrok.

Reklama

Výběr článků

Načítám