Hlavní obsah

Pravoslavní věřící zaplavili Jeruzalém při rituálu svatého ohně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Davy ortodoxních věřících zaplavily v sobotu Jeruzalém, aby se zúčastnily tradičního starobylého rituálu svatého ohně, který je vyvrcholením pravoslavných Velikonoc. Desetitisíce poutníků se tísnily před Chrámem Božího hrobu, v uličkách i branách Starého města.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Davy věřících se zúčastnily rituálu ohně v JeruzalémuVideo: Reuters

 
Článek

Na obřad sestoupení svatého ohně se každoročně snaží do Chrámu Božího hrobu dostat tisíce domácích i zahraničních křesťanů. Prastará tradice velí, aby o velikonoční sobotě v poledne vešel pravoslavný patriarcha do Kuvuklie - kapličky s údajným Kristovým hrobem uprostřed chrámu -, odříkal zvláštní modlitby a setrval v rozjímání.

Zástupy věřících v setmělém chrámu přitom nepřetržitě hlasitě opakují "Kyrie eleison", tedy "Pane, smiluj se". Poté z hlubin svatého hrobu zazáří svatý oheň, který zažehne lampičky s olivovým olejem umístěné na okraji. Patriarcha zapálí dva svazky 33 svící (podle Kristových let) a začne rozdělovat svatý oheň davu poutníků. Dopravuje se rovněž do Řecka a dalších ortodoxních zemí.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Chrámem Božího hrobu v Jeruzalémě při rituálu svatého ohně

Rituál svatého ohně, který symbolizuje věčnost, mír a obrození, se v jeruzalémském chrámu opakuje v nezměněné podobě už přes 1200 let. Vzhledem k davové účasti věřících, otevřenému ohni a jedinému východu z chrámu, do něhož se vtěsná až 10 tisíc lidí a k němuž nemohou úzkými dlážděnými uličkami projet sanitky, je mimořádně riskantní akcí.

Preventivním opatřením proti vzniku požáru a vypuknutí zmatku je v současnosti omezení počtu účastníků rituálu. Vstupenky se rozdělují podle určitých kvót řecké ortodoxní, arménské, koptské a syrské ortodoxní církvi.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Věřící uprostřed Chrámu Božího hrobu v Jeruzalémě při rituálu svatého ohně

Početné bylo podle médií zastoupení poutníků z postsovětských zemí, mezi nimiž byl i šéf ruských státních železnic a blízký spolupracovník ruského prezidenta Vladimir Jakunin, mnohonásobný krasobruslařský šampión Jevgenij Pljuščenko, přední ruští politici, podnikatelé a duchovní. "Naše víra je pravá, naše víra je pravoslavná," skandovali věřící.

Svatý oheň z Jeruzaléma má ruská delegace přepravit během noci na moskevské letiště, odkud se rozveze do ruských regionů, včetně anektovaného Krymu. Objevit se má podle serveru newsru.com i na vojenských lodích Černomořské flotily.

V ruských chrámech se slavnostní bohoslužby odehrají během noci na neděli.

Reklama

Výběr článků

Načítám