Hlavní obsah

Pavel: Situaci v Gaze je nutné řešit s cílem formy státnosti pro Palestince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český prezident Petr Pavel se při středečním jednání v Dauhá s katarským emírem Tamimem bin Hamad Sáním shodl na tom, že situaci v Pásmu Gazy je nutné řešit v komplexním balíku s konkrétním cílem, jímž je forma státnosti pro Palestince. Řekl to novinářům na závěr své třídenní návštěvy na Blízkém východě.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Prezident Petr Pavel během návštěvy Kataru na místním trhu.

Článek

„Shodli jsme se na tom, že bezpečnostní situaci konkrétně v Gaze je nutné řešit v komplexnějším balíku. To znamená nejen za účasti regionálních států a hlavních světových hráčů, ale také jako balík, který má konkrétní cíl,“ řekl Pavel.

Tím je podle něj právě forma státnosti pro Palestince.

„Bez toho, že by Palestinci dosáhli na dlouhodobý cíl, stabilita v regionu nebude a nepokoje se budou opakovat periodicky, jako jsme toho byli svědky dosud,“ dodal český prezident. Je podle něj v zájmu nejen Izraele, ale i arabského světa a nakonec celého světa, aby byl v regionu klid.

„Problémy, které vidíme dnes v Gaze, problémy mezi Hizballáhem (libanonské hnutí - pozn. red.) a Izraelem, problémy, které způsobují Húsíové v Rudém moři, rozhodně nepřispívají ke světové stabilitě a jen zhoršují situaci včetně ekonomické v celém světě,“ prohlásil prezident.

Hamásu nezáleží na osudu běžných Palestinců, řekl v Izraeli Pavel

Blízký a Střední východ

Katar má podle Pavla za prioritu jednat o propuštění izraelských rukojmích, nelze to ale činit odděleně od jednání o příměří a poválečném uspořádání.

„Uvědomují si, že bez propuštění rukojmích žádné další jednání probíhat nemůže, ale zároveň to vidí v komplexu, že není možné jednat o propuštění rukojmích odděleně bez jednání o příměří a poválečném uspořádání,“ poznamenal Pavel. S rodinami některých Izraelců zavlečených do Pásma Gazy se setkal při předešlé dvoudenní návštěvě Izraele.

Katar je sice podle něj dlouhodobě na straně Palestinců, ale částečně i Izraelců, protože usiluje o mírové uspořádání. „Katařané zdůrazňují, že hlavním zdrojem problémů, které se periodicky opakují mezi Palestinci a Izraelci, je právě otázka státnosti,“ upozornil český prezident.

„Je potřeba vnímat pragmaticky, že to, že jsme v přátelském vztahu s Izraelem neznamená, že bychom měli být v nepřátelském vztahu k arabským zemím,“ doplnil Pavel.

Příklad Kataru podle něj ukazuje, že právě spolupráce s podobnými státy může nakonec přinést řešení, protože jsou hlasem umírněným a nabádají spíše k jednání než ke konfrontaci.

Pavel navštívil zraněné izraelské vojáky, mezi nimi i herce z Faudy

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám