Hlavní obsah

Palestince pobouřilo vysazení Arabů z letadla mířícího do Izraele

– Ramalláh

Palestinské vedení ve středu kritizovalo řeckou leteckou společnost Aegean, která nechala kvůli protestu izraelských pasažérů vysadit z letadla dva Araby. Nabídla jim sice ubytování a odvoz do hotelu, kde počkali na příští let do Tel Avivu, ale podle generálního tajemníka Organizace pro osvobození Palestiny Saíba Irikáta chování Izraelců připomíná nejhorší doby jihoafrického apartheidu. Podle pasažérů ale o rasismus nešlo.

Foto: Profimedia.cz

Airbus A321 společnosti Aegean Airlines. Ilustrační foto

Článek

Incident se stal v neděli na aténském letišti v letadle z Atén do Tel Avivu. Zpočátku několik izraelských pasažérů poukázalo na přítomnost dvou Arabů a obrátilo se na posádku s tím, že se necítí na palubě bezpečně. Postupně se k protestu připojilo až 70 Izraelců, a ačkoli pilot nechtěl Araby vysadit, oni sami nakonec souhlasili s tím, že vystoupí a počkají na příští let. Podle izraelských a řeckých sdělovacích prostředků byli oba izraelští Arabové. Letadlo odstartovalo s devadesátiminutovým zpožděním.

„Toto nehorázné chování Izraelců připomíná nejhorší doby jihoafrického apartheidu a neliší se od politiky, jakou vede izraelská vláda proti Palestincům pod záminkou zajištění bezpečnosti. Vyzýváme řeckou vládu, aby proti rasistickým projevům zakročila a aby oběma pasažérům nabídla kompenzaci," uvádí se v v Irikátově prohlášení.

Pasažéři: Nešlo o původ, prostě jsme se jich báli

Několik židovských pasažérů ve středu v izraelských médiích svůj požadavek hájilo. Podle jednoho z nich oba muži naháněli strach a lidé se domnívali, že jsou to teroristé.

„Měl pronikavý a děsivý pohled," řekl o jednom z Arabů rozhlasu muž, který se představil jako Nisim. „Máme právo vyjádřit obavy. Nikdo nepoukazoval na jejich původ a nebyl rasistický. Vyjádřili jsme svůj názor objektivním způsobem, stejně jako když spatříte na ulici něco podezřelého, co vás znepokojí. V případě letu nemáte druhou šanci. Nebyla to žádná skupina barbarů a rasistů, jak nás někteří popisují.”

I v Izraeli se ale ozvala kritika. Poslankyně Michal Rozinová požádala o svolání parlamentního hospodářského výboru k debatě o incidentu. "Stát Izrael za své občany zodpovídá. Není možné, aby společnost, která podepsala s Izraelem leteckou dohodu, nechala z letadla vystoupit pasažéry jenom na základě jejich vzhledu a požadavku jiných cestujících," řekla Rozinová.

Podle ní vina padá na vládu, která „očerňováním a podněcováním šíří nenávist a strach". "Vláda si musí uvědomit, že to, že budou izraelští Arabové označováni za potenciální teroristy, povede ke ztrátě hodnot, a to ohrozí budoucnost naší společnosti," soudí Rozinová.

Reklama

Výběr článků

Načítám