Hlavní obsah

Netanjahuova strana vyhrála volby v Izraeli, jeho blok ale na většinu zřejmě nedosáhne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Strana Likud izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vyhrála pondělní parlamentní volby, se svými spojenci ale podle odhadů nezískala většinu v parlamentu. Pravicový blok okolo Netanjahua podle listu Ha´arec obsadí nanejvýš 59 ze 120 křesel v parlamentu. K sestavení fungující vlády je třeba většina 61 mandátů. Netanjahu v prvním povolebním vystoupení přesto hovořil o velkém vítězství.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Benjamin Netanjahu

Článek

„Navzdory všemu jsme vyhráli,” řekl 70letý Netanjahu a vítězství své stany Likud označil za „veliké” a za „nejdůležitější” ve svém životě. „Mluvil jsem s lídry všech pravicových uskupení. Uděláme vše, co bude v našich silách, abychom sestavili širokou národní vládu, která bude dobrá pro Izrael,” dodal premiér. Podle něj je načase skončit s „nekonečnou předvolební kampaní”. „Je čas na usmíření,” dodal.

Podle odhadů získá Netanjahuův Likud získá 36 až 37 mandátů. Jeho spojenci, ultraortodoxní strany Šas a Jednotný judaismus tóry by podle nových odhadů měly získat deset a sedm křesel v parlamentu, aliance Pravice šest. Gancova Modrá a bílá obsadí 30 křesel a třetí nejsilnější bude Společná kandidátka arabských stran s 14 křesly. Jisrael Beiteitnu Avigdora Liebermana obsadí také sedm křesel stejně jako koalice levicově orientovaných stran Gešer-Merec a Strany práce.

Likud ještě před konečnými výsledky začal vyjednávat s možnými dezertéry ze středolevicového spektra. „Věřím, že by nám stačil jeden přeběhlík. Se 60 lidmi už bychom podle mě vládu složili,” uvedl pro Radio 103 FM mluvčí Benjamina Netanjahua Miki Zohar.

Volební účast 71 procent

Po sečtení 90 procent hlasů má Likud 36 křesel a Modrá a bílá 32. Oficiální výsledek voleb se očekává až za několik dní. Jaké bude zhruba rozložení sil v parlamentu, by ale mohlo být známo už dnes. Podle volební komise činila účast v pondělních volbách 71 procent. List Ha´arec uvedl, že je to nejvíce od roku 2015.

Ganc v prvním povolebním vystoupení v Tel Avivu vyjádřil zklamání, vyzval ale, aby lidé vyčkali na konečné výsledky. „Nevzdáme se svých zásad a své cesty,” řekl s tím, že se nebojí nastoupit „dlouhou cestu”. Uplynulou volební kampaň šedesátiletý Ganc označil za „nejšpinavější v dějinách Izraele”. Výsledek pondělních voleb by podle něj mohl být v důsledku stejný jako v dubnu, kdy se Netanjahuovi nepodařilo sestavit vládu.

Pondělní izraelské volby byly již třetí za necelý rok. Ani po zářijovém, ani po dubnovém hlasování se lídrům stran nepodařilo sestavit vládu s podporou parlamentní většiny.

Izraelské volby nemají vítěze, zemi hrozí pat

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám